Ekonomija

Novo poglavlje u saradnji Srbije i Kine: Koji sporazumi su potpisani u Pekingu

Predsednik Vučić je sumirajući posetu Kini rekao da veruje da ono što je postignuto u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama
Novo poglavlje u saradnji Srbije i Kine: Koji sporazumi su potpisani u Pekingu© Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je u Kini potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji sa tom zemljom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju. Predsednik Vučić je sumirajući posetu Kini rekao da veruje da ono što je postignuto u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama.

Predsednik Srbije je izjavio da inicijativa "Pojas i put" prerasta u globalni projekat impresivnih razmera zasnovan na infrastrukturnoj povezanosti kopnom, morem, vazduhom i sajber prostorom, preko trgovinskih investicija finansijskih tehnoloških, preko virtuelne povezanosti i sve to do povezivanja ljudi kroz kulturu, turizam, obrazovanje i nauku.

On je u govoru na prvoj sesiji foruma istakao da je prioritet te vizionarske inicijative saradnja u pet ključnih oblasti - međunarodna saradnja, povezivanje institucija, neometana finansijska integracija, veze između ljudima, i podsetio na reči kineskog predsednika Si Đinpinga da pravi pristup bavljenja izazovima globalnih razmera ide kroz veću povezanost i veću inkluzivnost.

Najvažniji dokumenti koji će obezbediti veću saradnju između dve zemlje su:

  • Sporazum o slobodnoj trgovini,koji je potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović sa kineskim ministrom trgovine Vang Ventao. Sporazum bi trebalo da stupi na snagu do juna sledeće godine, a obuhvatiće 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.
  • Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je juče u Pekingu da je potpisan sporazum sa Kinom za usaglašavanje izvoza jabuke i da je o tome pregovarano šest meseci. Ministarka Tanasković je izrazila uverenje da će se u Srbiji, s obzirom na veliko kinesko tržište, od sada više ulagati u uvećanje zasada.
  • Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković je sa ministrom kulture i turizma NR Kine Hu Hepingom, potpisala Sporazum o sprečavanju krađe, tajnih iskopavanja i nezakonitog uvoza i izvoza kulturnih dobara. Potpisivanjem ovog sporazuma se, po prvi put, detaljno reguliše saradnja između dve zemlje na ovom polju zaštite kulturnog nasleđa, što je ujedno i osnov za jačanje njihove saradnje u okviru međunarodnih organizacija kao što je Unesko.

  • Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić i ministar za vanredne situacije NR Kine Vang Sijangsi potpisali su Memorandum između MUP Srbije i Ministarstva za vanredne situacije NR Kine o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja u vanrednim situacijama.

Tri komercijalna ugovora za razvoj infrastrukture

  • Potpisan je i Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti na radu.
  • Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je sa kineskim kompanijama potpisalo tri komercijalna ugovora koja se odnose na izgradnju infrastrukture u Srbiji. Ministar Goran Vesić istakao je da je vrednost ovih ugovora približno četiri milijarde evra i da oni donose gotovo 300 kilometara novih puteva. Prvi se odnosi na brzu saobraćajnicu "Osmeh Vojvodine", koja počinje na Bačkom Bregu i ide preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja i Novog Bečeja, Kikinde i na kraju do Srpske Crnje. 
  • Potpisan je i ugovor koji je odnosi na izgradnju auto-puta između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada, koji će biti dug 105 kilometara, a čije se projektovanje završava i očekuje se da radovi počnu sledeće godine.
  • Potpisan je i ugovor za kupovinu pet kineskih brzih vozova, koji će koštati 54 miliona evra, a saobraćaće na pruzi Beograd–Budimpešta.
  • Sa Ministarstvom transporta Kine je potpisan sporazum koji se odnosi na koordinaciju svih aktivnosti u infrastrukturi. Ministar Vesić je objasnio da to znači da će sa kineskim ministrom transporta ubuduće imati sastanak jednom mesečno, dok će sa kineskim kompanijama koje rade u Srbiji prolaziti kroz status svih projekata i na taj način voditi računa o tome da se svi izvršavaju na vreme.
  • Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalne komisije za reformu i razvoj Dženg Šanđije.
  • Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine.

  • Srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji u okviru inicijative "Pojas i put" između Vlade Kine i Vlade Srbije.
  • Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović potpisao je sa predstavnicima CRBC-a protokol o saradnji za razvoj spoljašnje (bazne) infrastrukture Srpskog kineskog industrijskog parka "Mihajlo Pupin" u Srbiji.
  • Direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić potpisao je komercijalni ugovor o trećoj modernizaciji fiksne mreže "Telekoma Srbija" sa kompanijom "Huavej".
  • Potpisan je i Ugovor o finansiranju treće faze modernizacije fiksne mreže "Telekoma Srbija" sa bankom "Benk of Čajna".
  • Ministar Goran Vesić je rekao da je dogovoren jedan program u kojem će učestvovati kineske kompanije koje rade u Srbiji, a u okviru kojeg će studenti tehničkih fakulteta iz Srbije, koji već imaju potpisan ugovor sa Ministarstvom, odlaziti na stručnu praksu u Kinu. Na taj način, kako je ukazao, studenti građevinskog, arhitektonskog i saobraćajnog fakulteta univerziteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu imaće priliku da stiču praksu kada je u pitanju izgradnja pruga, brana i svega onoga što rade kineske kompanije.
image