Ekonomija

Brnabić: Danas prekid blokade; Poljoprivrednici: Zahtevi delimično ispunjeni

Dogovoreno je da se tokom vikenda održi novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici Vlade Srbije predočiti odgovore na predložena rešenja
Brnabić: Danas prekid blokade; Poljoprivrednici: Zahtevi delimično ispunjeni© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Premijerka Ana Brnabić dogovorila se danas sa poljoprivrednicima, koji su prethodnih nekoliko dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine, da prekinu blokade i da na predstojećem sastanku, koji je zakazan za nedelju, predoče odgovore na predloge Vlade Srbije. Dogovoreno je da se tokom vikenda održi novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici Vlade Srbije predočiti odgovore na predložena rešenja.

Sastanku je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Okosnice iznetih predloga su jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi i ukidanje naknada za odvodnjavanje.

Na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, gorivo će biti umanjeno za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, a na svim drugim pumpama moguće je ostvariti samo povrat akcize od 50 dinara po litru.

Zakonom o naknadama, koji je usvojen 26. oktobra 2023, između ostalog, definiše se smanjenje iznosa za odvodnjavanje u ovoj godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini.

Reforma robne berze

U obraćanju medijima nakon sastanka, Mileta Slankamenac, iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika, rekao je da su pregovori delimično uspešni i potvrdio da je nastavak razgovora zakazan za nedelju.

"Utvrdili smo da postoji mogućnost terminske prodaje (prodaje unapred, po dogovorenim cenama), i na tome će se dalje raditi. Sastanak je zakazan za nedelju u Kisaču. Premijerka je rekla da će doći i dogovor je da budu prisutni mediji, po našem izboru, koji će voditi beleške i nakon toga obavestiti javnost", rekao je Slankamenac.

Dodaje da su zahtevi za nastavak pregovora koje su uputili pre dva dana delimično ispunjeni.

"I mi i struka ćemo se aktivnije uključiti u terminsku prodaju, odnosno pitanje robne berze. Beogradska berza zakonski može da se bavi terminskom robnom prodajom, shvaćeno je da produktna berza u Novom Sadu ne radi kao ostale robne berze, ali izmena zakona mora da čeka budući parlament, pa ćemo u narednom periodu da vidimo kako bi mogla da radi beogradska berza", rekao je Slankamenac.

Najvažnije je, dodao je, da svi mogu da vide terminsku (unapred dogovorenu) cenu.

"U Srbiji ne postoji terminska cena tzv. fjučers za mart 2024. godine i na tome će se sada intenzivno raditi", rekao je Slankamenac.

Što se daljih protesta tiče, na insistiranje premijerke, rekao je Slankamenac, blokade će biti obustavljene, ali će, ipak, traktori ostati pored puta.

"Nećemo blokirati, ali smo tu, dok ne vidimo konačna rešenja", rekao je Slankamenac.

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Goran Filipović rekao je da su se sa premijerkom, što se tiče zahtevane subvencije po hektaru od 35.000 dinara, dogovorili da to bude uređeno tako da će biti 18.000 dinara direktnih davanja, a da će na sastanku u nedelju dogovoriti kako će država subvencionisati dodatnih 17.000 dinara.

"Ići će na opravdanje računa, i mi smo saglasni sa tim. Da li će to biti sertifikovano seme, đubrivo ili hemija, o tome ćemo pričati u nedelju. Uglavnom, imamo čvrsto uverenje da će na kraju subvencije biti 35.000 dinara po hektaru", rekao je Filipović.

Miroslav Matković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice rekao je da su što se zahteva za gorivo bez akcize tiče, od premijerke dobili ponudu da svi koji nemaju agrokartice mogu da podnesu zahtev i dobiju istu u roku od dve nedelje.

"Ponuda je da samo na NIS benzinskim pumpama poljoprivrednici gorivo plaćaju garantovanih 179 dinara, i na to imaju 50 dinara refakcije. Što se tiče drugih benzinskih pumpi, takođe će biti obezbeđena refakcija od 50 dinara", rekao je Matković.

Ističe da će, nakon razgovora sa članovima udruženja izneti stav da li je ova ponuda prihvatljiva.

"Mi ćemo da prenesemo koju smo ponudu dobili danas, i zavisno od većinskog stava članova i poljoprivrednika, obavestićemo sve da li je ova ponuda prihvatljiva", rekao je Matković.

image