Ekonomija

Počela isplata uvećanih penzija: Ovako su rasla primanja penzionera (GRAFIKA)

Od 2019. godine, ovo je sedma povišica penzija, a prosečno primanje najstarijih sugrađana je od tada povećano sa 26.340 dinara na 45.700 dinara
Počela isplata uvećanih penzija:  Ovako su rasla primanja penzionera (GRAFIKA)© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Penzionerima u Srbiji od danas na račun ležu penzije uvećane za 14,8 odsto, a prvi će ih dobiti najstariji sugrađani iz kategorije samostalnih delatnosti. Nakon poslednjeg usklađivanja, penzioneri koji imaju penzije u visini prosečne će dobijati oko 5.800 dinara više, odnosno oko 45.700 dinara. 

Od 2019. godine, ovo je sedma povišica penzija, a prosečno primanje najstarijih sugrađana je od tada povećano sa 26.340 dinara na 45.700 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je to pokazatelj brige za građane i konstantnog rada na poboljšanju njihovog životnog standarda.

"Penzije u Srbiji su od 1. januara ove godine povećane za 14,8 odsto, čime dolazimo do prosečne penzije od 390 evra. Setite se samo da je 2012. godine prosečna penzija u Srbiji iznosila tek 204 evra. Sada je skoro duplo veća", istakao je ministar.

On je podsetio i da su penzije prethodni put povećane od 1. oktobra prošle godine, i to za 5,5 odsto, te da je tri meseca kasnije stiglo novo povećanje penzija. Kumulativno, naglasio je Mali, penzije su od 1. oktobra prošle godine povećane za 21,1 odsto.

Ministar smatra da je važno što je u 2023. godini zabeležen realan rast penzija od 8,7 odsto i kaže da to znači da i pored inflacije, koja se od aprila nalazi na silaznoj putanji, penzije značajno rastu, a samim tim i životni standard najstarijih. 

To će najviše osetiti oni sa najvećim primanjima. Prema poslednjem dostupnom statističkom izveštaju Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), najviša penzija u Srbiji iznosi 200.475 dinara, a ovaj iznos prima samo 65 penzionera u našoj zemlji. Sa januarskim povećanjem od 14,8 odsto, najveća penzija u Srbiji će biti oko 229.745 dinara. S druge strane, oni koji primaju najnižu penziju, od oko 21.760 dinara, koliko je bila u novembru, mogu da računaju na povišicu od oko 3.200 dinara.

Predsednik Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost" Miloš Grabundžija je rekao za RT Balkan da će povišica, kao i pomoć od 20.000 dinara, koju su dobili u decembru, najviše značiti poljoprivrednim i građanima koji primaju porodičnu penziju, jer su nekima od njih primanja daleko ispod najniže penzije.

"Oko 78.000 ljudi ima ispod 10.000 dinara. Naš cilj je bio da se pomoć ne deli svima, već da se utvrdi određeni iznos iznad kojih oni sa visokim primanjima neće dobijati pomoć. Smatramo da je nepotrebno da oni koji dobijaju penzije u rangu prosečne plate od oko 80.000 dinara, da dobijaju istu pomoć države, kao i oni koji jedva preživljavaju. Oni idu na njive da rade, rade kao portiri, ko uspe da nađe posao da bi mogli da prežive", rekao je Grabundžija za RT Balkan.

Prema podacima PIO fonda, u Srbiji ima 1.651.315 penzionera od kojih najveći deo (65,8 odsto) čine korisnici starosne penzije, dok 19,9 odsto prima porodičnu, a 14,3 odsto invalidsku.

Ministar finansija je podsetio da su od 1. januara povećane i plate u javnom sektoru za deset odsto, kao i minimalna zarada za 17,8 odsto.

"Suština naše politike su ljudi, briga o njima i poboljšanje kvaliteta života građana Srbije. Zato iz godine u godinu, kontinuirano radimo na poboljšanju životnog standarda naših građana i to je politika od koje nećemo i ne smemo odustati", poručio je Mali.

On je rekao da će isplata februarskih penzija biti realizovana po do sada utvrđenoj dinamici isplate po kategorijama. Tako će, rekao je, sledeća isplata uvećanih penzija biti u utorak, 6. februara za vojne i poljoprivredne penzionere.

Najveći broj penzionera pripada kategoriji "zaposleni" i oni će penzije na tekuće račune dobiti 10. februara, dok će penzionerima iz kategorije "zaposleni" koji penzije podižu na šalterima pošta ili im se šalju na kućnu adresu, penzije biti isplaćene 8. februara.

image