Ekonomija

Nema evropskog jedinstva: Članice EU neće zajedno kupovati ruski gas

Države članice su posebno istakle da će ruski gas biti isključen iz zajedničkih nabavki
Nema evropskog jedinstva: Članice EU neće zajedno kupovati ruski gas© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morishard

Ministri energetike zemalja članica EU dogovorili su se da isključe ruski gas iz ugovora o zajedničkoj kupovini, čija bi količina u 2023. godini trebalo da napuni najmanje 15 odsto skladišta gasa zemalja članica, odnosno 13,5 milijardi kubnih metara, navodi se u saopštenju Evropske komisije, objavljenom nakon neformalnog sastanka održanog u Briselu.

"Nova pravila će dati mogućnost zemljama članicama EU i njihovim energetskim kompanijama da zajedno kupuju gas na globalnim tržištima", navodi se u dokumentu.

Evropska komisija napominje da su države u obavezi da "preko ovog mehanizma kupe 15 odsto gasa, neophodnog za punjenje svojih skladišta 2023. godine".

"Države članice su posebno istakle da će ruski gas biti isključen iz zajedničkih nabavki", navodi se u saopštenju.

Danas ranije, ministri energetike EU na sastanku u Briselu nisu uspeli da se dogovore o uvođenju gornje granice cene ruskog gasa (i nafte) koju je predložila Evropska komisija, potvrdio je mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto, i dodao da je jedino dogovoreno da će se naredni sastanak održati 13. decembra.

image