Ekonomija

ECB zadržala kamatnu stopu na istom nivou: Ekonomija evrozone je i dalje slaba

Evropska centralna banka još nije spremna da snizi kamatne stope iz straha od uporne inflacije
ECB zadržala kamatnu stopu na istom nivou: Ekonomija evrozone je i dalje slabaGetty © picture alliance / Contributor

Evropska centralna banka (ECB) ostavila je kamatnu stopu na rekordnih 4 odsto, uprkos očekivanjima investitora da će smanjena inflacija u evrozoni u januaru dovesti do popuštanja mera štednje.

"Iako je inflacija donekle popustila, pritisci na cene i dalje su visoki, delom zbog snažnog rasta plata", navodi se u saopštenju ECB i dodaje da će kamatne stope "ostati na dovoljno restriktivnim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno".

Istovremeno, centralna banka je smanjila prognozu rasta evrozone u ovoj godini, a smanjila je i prognoze inflacije, objašnjavajući da rizici za ekonomiju i dalje postoje.

ECB sada očekuje da će inflacija dostići, ili čak neznatno premašiti, cilj od dva odsto u 2025. i 2026. godini. Za ovu godinu prognoza inflacije je smanjena na 2,3 odsto, sa 2,7 odsto u decembru.

Kada je reč o baznoj inflaciji, koja ne računa cene energenata i hrane, prognoze su smanjene na 2,6 odsto u 2024, 2,1 odsto u 2025. i 2 odsto za 2026.

Banka je smanjila i svoju prognozu rasta za ovu godinu na 0,6, sa 0,8 odsto u decembru, što je u skladu sa sličnim akcijama Francuske i Nemačke, dve najveće ekonomije u regionu. Ne tako sjajan rast od 1,5 odnosno 1,6 odsto očekuje se 2025. i 2026. godine.

image