Ekonomija

Direktor jedne od vodećih energetskih kompanija u Nemačkoj: Domaća privreda će se teško oporaviti

Pet vodećih nemačkih instituta za ekonomska istraživanja nedavno je smanjilo prognoze rasta nemačke privrede
Direktor jedne od vodećih energetskih kompanija u Nemačkoj: Domaća privreda će se teško oporavitiwww.globallookpress.com © Sina Schuldt

Malo je verovatno da će se Nemačka industrija oporaviti na nivo pre početka sukoba u Ukrajini, jer su visoke cene uvezenog tečnog prirodnog gasa dovele najveću evropsku ekonomiju u "nepovoljan položaj", upozorio je direktor jedne od vodećih nemačkih energetskih kompanija RVE Markus Kreber.

On je ukazao da je trošak uvoza gasa u Evropi, posebno u Nemačkoj, sada veći zbog strukture uvoza, koji se sada više ne oslanja na jeftin prirodni ruski gas, jer EU zavisi od uvoza LNG-a.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada su evropske cene gasa pale za 90 odsto u odnosu na rekordne nivoe zabeležene 2022. i nakratko dostigle nivoe od pre energetske krize, što je podstaklo pitanja o tome u kojoj meri se potražnja privrede uopšte može oporaviti.

"Fajnenšel tajms" piše da je Nemačka je morala da se odvikne od uvoza prirodnog gasa iz Rusije u punom obimu "pošto je postalo očigledno da Kremlj koristi izvoz energije kao geopolitičko oružje".

Ponavljajući kritike u Nemačkoj zbog energetske politike zemlje, Kreber je rekao da je odluka tadašnje kancelarke Angele Merkel 2011. da Nemačka zatvori svoje nuklearne elektrane bez zamene goriva drugim izvorom energije, osim uvoza iz ruskog gasovoda, bila greška.

"Kada tačno znate šta želite da zatvorite, morate odmah da počnete da razmišljate o tome kako da uvedete novu tehnologiju u zemlju", istakao je Kreber.

Kompanije i investitori su tražili druge zemlje koje nude atraktivne subvencije i jeftinije cene energije.

"Oporavak će biti spor, mislim da ćemo videti značajno smanjenje strukturne potražnje u energetski intenzivnim industrijama", upozorio je Kreber.

Ekonomisti smanjili prognoze rasta

Prognoze analitičara za najveću evropsku ekonomiju nisu optimistične. Pet vodećih nemačkih instituta za ekonomska istraživanja nedavno je smanjilo prognoze rasta. Nemački bruto domaći proizvod ove godine će porasti za samo 0,1 odsto, kažu oni, zbog pada izvoza.

Berlin tvrdi da ulaže novac u tranziciju ekonomije i da se priprema za svet bez ugljenika. Ali, nemačka industrijska stagnacija postala je politički osetljiva tema, sa uticajnim industrijskim lobijem u zemlji, BDI, koji se obrušio na "dogmatsku" zelenu politiku koja pogađa proizvođače.

Samanta Dart iz "Goldman Saksa", upozorava na trajno zatvaranje industrijskih kapaciteta u Evropi koje se neće vratiti. Ona očekuje da će niže cene gasa i bolji ekonomski uslovi podstaći tražnju, ali dodaje da je "povratak na period pre krize predstavlja sve veći izazov".

Prema podacima "Es end Pi Globala", potražnja evropske privrede za gasom je smanjena za 24 odsto prošle godine u odnosu na nivo iz 2019. godine. Kompanija očekuje da će 6 do 10 odsto potrošnje gasa na kontinentu zauvek nestati zbog drastičnog pada potražnje. Umesto toga, proizvođači sele proizvodnju u Ameriku.

"Imate koherentnu i sveobuhvatnu politiku u SAD za podsticanje vraćanja proizvodnje u zemlju. Evropa ima istu nameru, ali još nema prave mere", rekao je Kreber.

Istraživanje Nemačke privredne i industrijske komore u septembru prošle godine pokazalo je da 43 odsto velikih industrijskih kompanija planira da preseli svoje poslovanje van Nemačke, pri čemu su SAD glavna destinacija.

Pored jeftine energije sa cenama gasa koja je jedna šestina cena u Evropi, unosne subvencije zahvaljujući Zakonu o smanjenju inflacije za tehnologije dekarbonizacije privlače evropske kompanije.

Nemačke kompanije najavile su rekordnih 15,7 milijardi dolara u kapitalnim obavezama za američke projekte prošle godine, što je znatno više u odnosu na 8,2 milijarde dolara godinu dana ranije.

image
VV inauguration
banner