Ekonomija

Cene nafte skočile posle izraelskog napada na Iran

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku dovešće do vrtoglavog porasta cena energenata, upozoravaju analitičari
Cene nafte skočile posle izraelskog napada na IranGetty © Patrick Robert - Corbis / Contributor

Globalne cene sirove nafte skočile su za čak 3,5 odsto ubrzo nakon što je Izrael izveo seriju napada na Iran.

Obe vrednosti nafte (brent, VTI) su porasle više od tri dolara po barelu u ranoj trgovini, dok su fjučersi za junske ugovore pali za oko pola dolara.

Izrael je jutros započeo napad na iransku teritoriju kao odgovor na iranski napad proteklog vikenda. Iran je, opet, reagovao na izraelsko granatiranje njihovog diplomatskog predstavništva u Siriji.

Iran je sedmi najveći svetski proizvođač nafte i treća po veličini članica OPEK-a. Dnevno proizvodi oko 3,2 miliona barela sirove nafte.

Analitičari vide skok cena nafte kao očiglednu reakciju tržišta na rastuću zabrinutost zbog obnove eskalacije neprijateljstava između Izraela i Irana.

Ranije ove nedelje, energetski stručnjaci Banke Amerike upozorili su da se očekuje da će sveobuhvatni rat između Izraela i Irana - koji će neizbežno uticati na energetsku infrastrukturu i poremetiti snabdevanje Irana sirovom naftom - povećati cene nafte za 30-40 dolara po barelu.

Povećane tenzije u regionu takođe bi mogle da ugroze transport kroz Ormuski moreuz između Omana i Irana. Otprilike petina ukupne svetske isporuke nafte prolazi kroz ovaj pomorski put.

image
VV inauguration
banner