Ekonomija

Srpski statistički softver prodire na tržište bivših sovjetskih republika

Memorandum o saradnji između Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i Međudržavnog statističkog odbora Zajednice nezavisnih država, koji je danas potpisan u Beogradu, predstavlja nameru da se daljim radom na razvoju i unapređenju statističkog sistema unapredi međusobna saradnja
Srpski statistički softver prodire na tržište bivših sovjetskih republika© РЗС

Nova vremena donose nove izazove, posebno u statistici i moramo uvek težiti ka rešenjima koja će to moći da isprate, poručili su direktor Republičkog zavoda za statistiku dr Miladin Kovačević i Konstantin Lajkam, predsedavajući Međudržavnog statističkog odbora Zajednice nezavisnih država. 

Oni su danas u Beogradu potpisali Memorandum o saradnji koji predstavlja nameru da se daljim radom na razvoju i unapređenju statističkog sistema unapredi međusobna saradnja.

Statističari iz Srbije razvili su softver koji se osim u našoj zemlji, koristi i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Albaniji, a trenutno obučavaju i kolege iz Kirgistana, dok se dogovaraju o saradnji sa još dve bivše sovjetske republike – Kazahstanom i Uzbekistanom

Direktor RZS-a je rekao da su izazovi sa kojima se statistika danas suočava veliki i da je cilj da se kroz zajedničko promovisanje efikasnosti, razmenu informacija, mišljenja i iskustva, olakša razvoj i sprovođenje zajedničkih statističkih aktivnosti.

"Kao odgovor može da bude to da objedinimo naše napore i da se svi ujedinimo u rešavanju zajedničkih izazova, tako što ćemo razmenjivati iskustva, sarađivati i raditi dalje na unapređenju i poboljšanju međunarodne statistike. Već dugo sarađujemo sa predstavnicima Zajednice nezavisnih država, ali smatram da će Memorandum biti dobra osnova za nastavak dalje saradnje i za rešavanje izazova sa kojima se statistika u svetu suočava", istakao je Kovačević.

On je rekao da RZS radi u dva pravca – na metodologiji obrade podataka i da implemetiraju i sarađuju sa kolegama iz Kirgistana, a da se nadaju budućoj saradnji sa Uzbekistanom i Kazahstanom, dok je drugi pravac evropski program podrške donošenju odluka koje se već realizuje i u "Rostatu".

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Mira Nikić je istakla da je RZS prezentovao softver koji su napravili domaći stručnjaci 2019. i u Vijetnamu i da je iste godine potpisan i Memorandum o saradnji sa Uzbekistanom i da se razgovara o potencijalnom razvoju softvera u ovoj zemlji. 

Ona je rekla da RZS sarađuje sa mnogim svetskim statističkim zavodima i da od 2019. godine ima potpisan Memorandum o saradnji sa "Rostatom".

"Ova saradnja će zaista nesumnjivo uticati na razvoj statistike, jer koliko god da je jedna zemlja velika, svejedno ona ne može sama da rešava sve izazove sa kojima se suočava. Pogotovo ne može brzo i operativno da rešava zadatke koji se stalno postavljaju. Mi smo već videli i čuli da srpski stručnjaci imaju iskustva i smatramo da će ono biti korisno i dragoceno, ali i da će naše iskustvo za vas biti korisno, jer ipak u naš komitet ulaze nacionalne statistike različitih država sa teritorije bivšeg SSSR-a", rekao je dr Konstantin Lajkam, predsedavajući Međudržavnog statističkog odbora Zajednice nezavisnih država.

Pomoćnik direktora RZS iz Sektora za razvoj Nevena Mitrović je predstavila Integrisani sistem obrade podataka (IST) koji je pre oko 15 godina u potpunosti razvijen u RZS. Tada su ga koristili samo statističari u Srbiji, a potom i druge institucije u našoj zemlji, kao i statistički centri u Evropi, odnosno na Balkanu, da bi danas bio u upotrebi u zemljama širom sveta.

"IST je alat koji mnogo pruža, jer u sebi objedinjuje razna IT sredstva za jedan statistički proces od početka do kraja. Pruža podršku u prikupljanju, obradi podataka i izveštavanju. Benefiti su veliki, kako za samu instituciju, tako i za njene zaposlene. Kolege sada mogu da razvijaju aplikacije, nisu potrebne licence, ni dodatni softveri", objasnila je Nevena Mitrović.

Ona je istakla da se njegovim korišćenjem smanjuju troškovi, dok se povećava kvalitet informacija.

"Izuzetno nam je važna saradnja sa drugim statističkim zavodima u svetu. Vodimo se time da kada se znanje deli da se ono uvećava i spremni smo da učimo, da idemo napred, a radi smo i ono što znamo da podelimo sa drugima", rekla je Mitrovićeva.

Konstantin Lajkam je predstavio i način rada i obrade podataka koje primenjuje Međudržavni statistički odbor Zajednice nezavisnih država i ponudio bezrezervnu podršku kolegama iz Srbije.

"Nama su podaci iz bivših sovjetskih republika veoma bitni i naravno da želimo od njih da dobijemo što više podataka, što boljeg kvaliteta i da budu, što je više moguće ujednačeni. Siguran sam da će i naš Međudržavni statistički odbor naći svoju ulogu u razvoju vašeg softvera", poručio je Konstantin Lajkam.

image