Ekonomija

Pojeftinjuju struja i gas za privredu, Đedović: Očekujemo i pad cena proizvoda i usluga

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović je izjavila da je okončan period popusta za racionalnu potrošnju koje su ona imala tokom grejne sezone i napomenula da je jedna četvrtina domaćinstava ostvarila maksimalno pravo na smanjenje računa od čak 40 odsto, a da je to EPs koštalo 80 miliona evra
Pojeftinjuju struja i gas za privredu, Đedović: Očekujemo i pad cena proizvoda i usluga© MINISTARSTVO ODBRANE / MARIJANA JANKOVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će cene energenata za privredu biti smanjenje i to gasa za oko 15 odsto, a struje za oko 20 procenata, dok će cene za građane ostati iste.

Ona je istakla da se nada da će se pojeftinjenje energenata za privredu pozitivno odraziti i na cene proizvoda i usluga.

Što se domaćinstava tiče, dodala je da je okončan period popusta za racionalnu potrošnju koje su ona imala tokom grejne sezone i napomenula da je jedna četvrtina domaćinstava ostvarila maksimalno pravo na smanjenje računa od čak 40 odsto. Prema njenim rečima, to je "Elektroprivredu Srbije" koštalo 80 miliona evra.

"Nastavljamo sa popustima za najugroženije i apelujemo na sve primaoce socijalne pomoći, dečjeg dodatka, pomoći za negu drugog lica da se prijave u svojim opštinama. Samo jedan papir je dovoljan da bi ostvarili popust. Novina koju smo uveli jeste da penzioneri koji primaju minimalne penzije dobijaju popust od 1.000 dinara i nastavićemo da im pomažemo", rekla je ministarka.

Ona je istakla da će se nastaviti i sa ulaganjem u infrastrukturu kako bi se stvorili uslovi da što više građana može da se priključi na struju i gas. Ministarka je navela da je do sada ugrađeno 170.000 pametnih brojila i dodala da je cilj da za nekoliko meseci imamo 400.000.

To je samo prva faza, a u drugoj bi trebalo da bude još toliko. Osvrćući se na prošlonedeljno puštanje u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE "Nikola Tesla A", Đedović Handanović je rekla da će sledeće godine oko 90 odsto naših termoelektrana, kada je ekologija u pitanju raditi po standardima Evropske unije i naših zakona, a da će građani biti bezbedni što se tiče emisije štetnih gasova iz naših termoelektrana, dok će proizvodnja ostati standardna.

image