Ekonomija

Gde će građani Srbije provesti praznike: Od Budimpešte i Beča do Moskve

Iako su najtraženije evropske prestonice do kojih je i najkraći put, ove godine će grupa turista iz Srbije prvomajske i uskršnje praznike provesti i u Rusiji
Gde će građani Srbije provesti praznike: Od Budimpešte i Beča do Moskvewww.globallookpress.com © Mihail Tokmakov/SOPA Images/LightRocket

Budimpešta, Beč, Venecija i Prag su neke od omiljenih destinacija na kojima će predstojeće praznike provesti mnogi građani Srbije. Iz banja i sa planina poručuju da su i njihovi kapaciteti gotovo popunjeni, a najviše turista očekuju na Zlatiboru, Kopaoniku i u Vrnjačkoj, Prolom i Soko banji. Iako su najtraženije evropske prestonice do kojih je i najkraći put, ove godine će grupa turista iz Srbije prvomajske i uskršnje praznike provesti i u Moskvi.

U agencijama kažu da među građanima Srbije vlada veliko interesovanje, a da je tome je doprinelo i "spajanje praznika" i činjenica da zaposleni ove godine imaju šest neradnih dana i da su i đaci na raspustu.

Direktor turističke agencije "Viva Travel" Mirko Milanović kaže da je najvećše interesovanje za evropske gradove i da uglavnom traže prestonice u evropskim državama, s tim da se Italija izdvaja zbog više gradova koji su u ponudi za obilazak i smeštaj.

"Uglavnom su svi kapaciteti popunjeni, ali iako je interesovanje putnika zadovoljavajuće, ono se još nije vratilo na nivo pre pandemije. Teško da bi mogao i da bude s obzirom da je sada sve skuplje i da se dosta toga promenilo", kaže Mirko Milanović.

On navodi da turisti iz Srbije uglavnom biraju aranžmane koji traju dva ili tri dana i da gledaju da se vrate pre Uskrsa, jer ovaj praznik mnogi žele da provedu kod kuće.

"Traženiji su bili termini oko 1. maja. Autobuski aranžmani su u proseku oko 150 do 200 evra, to su najčešće dva ili tri dana i to su one  bliže destinacije – Venecija, Milano, Beč, Prag, dok su avio aranžmani skuplji i idu od 400, pa do oko 700 evra, zavisi gde se putuje. Posle dve godine pauze, ponovo smo organizovali i putovanje u Rusiju. Imamo u ponudi Moskvu i Sankt Petreburg, na sedam noćenja, po ceni od oko 1.000 evra",  kaže Milanović.

Direktor Asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA Aleksandar Seničić kaže da će najveći broj građana putovati u Solun, Sofiju, Temišvar, Budimpeštu, Prag, Beč, Berlin i Istanbul, kao i u više gradova u severnoj Italiji. On navodi da su popularni i gradovi u našem okruženju, najviše svega Trebinje, Sarajevo, Mostar, Banja Luka, ali i Skoplje i Ohrid, kao i gradovi na crnogorskom primorju. 

On navodi i da je povećano interesovanje i za mediteranska ostrva kao što su Kipar i Malta, a već kreću i čarteri za Egipat koji su uglavnom rasprodati u ovo doba godine, jer tamo već može da se kupa i oseti pravo leto, a grupe su počele da lete i za Tunis i Dubai.

Svi hoteli na Zlatiboru puni 

U Srbiji je najveće interesovanje za banje, ali i za planinske centre, jer mnogi žele da praznike provedu na Zlatiboru, Kopaoniku, Zlataru ili Divčibarama.

Nevena Majstorović iz Turističke organizacije Zlatibor je izjavila da su hotelski kapaciteti na Zlatiboru popunjeni i da se smeštaj može naći još samo u privatnim apartmanima. Ona je rekla da se na Zlatiboru ovih dana očekuje popunjenost na nivou novogodišnjih praznika i da će biti više od 60.000 turista dnevno.

image