Ekonomija

Siromaštvo u Velsu: Jedu hranu za kućne ljubimce, obroke zagrevaju na radijatorima

Istraživanja Bi-Bi-Sija ruše streotip o velikim gradovima kao prosperitetnim
Siromaštvo u Velsu: Jedu hranu za kućne ljubimce, obroke zagrevaju na radijatorimawww.globallookpress.com © Peter Arkell

Stanovnici glavnog grada Velsa Kardifa primorani su da jedu hranu za kućne ljubimce i da obroke zagrevaju na radijatoru. Istraživanja Bi-Bi-Sija su pokazala da se šest najsiromašnijih zajednica u Velsu nalazi u Kardifu.

"Još sam šokiran činjenicom da imamo ljude koji jedu hranu za kućne ljubimce. Postoje i oni koji pokušavaju da zagreju hranu na radijatoru ili sveći. Ovo šokantne priče su zapravo istina", rekao je vlasnik javne kuhinje "Špajz" ("The Pantry") u istočnom delu Kardifa Mark Sid.

Prema Sidu, stanovnici Kardifa nisu plaćeni dovoljno da bi priuštili osnovne stvari, a troškovi života rastu.  

Jedna od korisnica pomenute javne kuhinje Elizabet Vilijams (54), 28 godina živi u ovom delu Kardifa. Vilijamsova je rekla da su ona i njen suprug nezaposleni i da žive sa sinom, koji je zaposlen i primoran da radi prekovremeno.

Rekla je da i njen sin "mora da živi i ima svoje potrebe", kao i da čeka na operaciju. Obratila je pažnju da mnoge porodice ne mogu da obezbede deci osnovne potrepšine. 

Prema istraživanjima Bi-Bi-Sija, više od polovine domaćinstava u Velsu je uskraćeno za osnovne potrebe, jer su građani ostali bez posla ili su oboleli, imaju invaliditet, niži nivo obrazovanja ili su primorani da žive u slabo zagrejanim domovima. 

Glavni grad Velsa Kardif je na vrhu liste ovog istraživanja.

Direktorka dobrotvorne organizacije za borbu protiv siromaštva "Bevan foundejšn" Viktorija Vinkler upozorila je na stereotip o velikim gradovima kao prosperitetnim. 

"Stereotip je da je Kardif prosperitetan, a doline Velsa siromašne i ove brojke pokazuju da to apsolutno nije slučaj. Imate delove Kardifa koji su prosperitetni, ali i prilično značajna područja u kojima ljudima ne ide tako dobro.To je važno jer stereotipi oblikuju ono što rade vlade i lokalne vlasti", procenila je Viktorija Vinkler.

To je konstatovao i vlasnik javne kuhinje Mark Sid: "Zgrade rastu, privreda cveta i firme se sele ovde - ali postoji jaz i mi pokušavamo da ga zatvorimo".

image