Ekonomija

Vlada usvojila uredbu o maksimalnoj ceni hleba: Pekarima podrška za proizvodnju vekne "sava"

Članovi Vlade Srbije usvojili su i izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica
Vlada usvojila uredbu o maksimalnoj ceni hleba: Pekarima podrška za proizvodnju vekne "sava"www.globallookpress.com © Sebastian Kahnert

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 kojom se propisuje maksimalna maloprodajna cena u iznosu od 54 dinara, odnosno proizvođačka cena od 46,31 dinar.

Vlada je donela odluku i o interventnoj prodaji 64.000 tona pšeničnog brašna proizvođačima koji hleb prave od ove vrste brašna, kako bi se dodatno ublažile negativne posledice na proizvođače, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, kojom je propisano da maksimalna maloprodajna cena hleba ostaje 54 dinara, produžena je na još šest meseci. Ovim potezom Vlada Srbije je nastavila da štiti socijalno najugroženije građane i omogućila kupovinu hleba 'sava' u samoposlugama po najnižoj ceni u Evropi", izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović, prenosi Tanjug.

Članovi Vlade Srbije usvojili su i izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koja se donosi u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena roba koje su izuzetno važne za snabdevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

"Kada su u pitanju potrošači, s obzirom na to da je Uredba kojom su ograničene cene proizvoda na snazi, ove izmene neće uticati na povećanje troškova lične potrošnje", navodi se u saopštenju.

image