Ekonomija

"Blumberg": SAD žele da ruska nafta nastavi da teče

Maksimalna cena ruskog goriva ograničena je na 60 dolara po barelu, što je znatno više od cene po kojoj se ono trenutno prodaje
"Blumberg": SAD žele da ruska nafta nastavi da teče© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici žele da ruska nafta nastavi da teče, piše "Blumberg", osvrćući se na "velikodušnu" odluku grupe G7 da Kremlj svoje gorivo ubuduće prodaje po maksimalnoj ceni od 60 dolara po barelu.

Ovaj medij tvrdi da je to ograničenje cene daleko skuplje od cene od 50 dolara, po kojoj Moskva trenutno prodaje svoj tip nafte "ural".

"Ključno je da je to signal da G7 nastoji da zadrži rusku naftu na tržištu. Tržište se tako preorijentisalo na stav da će izvoz ruske sirove nafte ostati otporniji nego što se ranije očekivalo, kao i da gornja granica cena neće uticati u velikoj meri", kaže analitičar u kompaniji "Natiksis" Džoel Henkok.

"Blumberg" se, komentarišući odluku o ograničenju cena osvrnuo i na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je rekao da je ono nebitno.

"Nije nas briga kolika će biti gornja cena. Pregovaraćemo direktno sa našim partnerima. A oni koji nastave da rade sa nama neće gledati na ta ograničenja", poručio je Lavrov.

G-7 je inače odlučila da njene članice neće ni uvoziti rusku naftu, tako da je ovaj potez direktno usmeren na druge velike kupce kao što su Kina, Indija i Turska, koje, međutim, nisu ni pristale na taj prag cena.

SAD ipak misle da im to može služiti kao pregovarački instrument, budući da kupcima koji naftu plaćaju skuplje od 60 dolara, evropske kompanije neće obezbeđivati osiguranje za transport.

"Smatramo da je cifra od 60 dolara po barelu prikladna za balansiranje ograničavanja profita Moskve i obezbeđivanja ponude u skladu sa potražnjom", rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodajući da se gornja granica može prilagoditi u budućnosti.

Neki u Evropi američki plan o ograničenju cena vide kao način za ublažavanje sankcija, dok je Poljska predvodila grupu zemalja koje se zalažu za to da se granica približi proizvodnim troškovima.

Ukrajina se, međutim, zalagala da maksimalna cena bude svega 30 dolara.

image