Kultura

Sačuvati za buduće generacije: Kalinjingrad digitalizuje dela Kanta

Projekat digitalizacije je deo proslave 300. godišnjice rođenja slavnog filozofa, koja se priprema za sledeću godinu
Sačuvati za buduće generacije: Kalinjingrad digitalizuje dela Kanta© CC BY-SA 2.0

U ruskom gradu Kalinjingradu je u toku ambiciozan projekat digitalizacije stotina retkih i starih knjiga, sa fokusom na radove nemačkog filozofa Imanuela Kanta, rođenog u Kalinjingradskoj oblasti. Projekat je deo proslave 300. godišnjice rođenja slavnog filozofa, koja se priprema za sledeću godinu.

"Osnovna misija projekta je da se sačuvaju knjige za buduće generacije", rekao je Ruslan Aksjonkin, ekspert za kulturu i obrazovanje pri Baltičkom univerzitetu u Kalinjingradu, preneo je Rojters.

On je dodao da je reč o velikom projektu i da se radi na očuvanju knjiga objavljenih pre revolucije 1917. godine.

U biblioteci pri Baltičkom univerzitetu u Kalinjingradu se nalaze hiljade i hiljade knjiga, među kojima je i oko 450 knjiga objavljenih u periodu od 15. do 20. veka. Neke od tih knjiga su u boljem stanju nego druge, ali će sve one biti digitalizovane, a posebno će se voditi računa o očuvanju starih, oštećenih izdanja.

U središtu projekta su knjige koje su nekada pripadale filozofu Kantu, najpoznatijem po delu "Kritika čistog uma" iz 1781. godine.

Kant je ceo život, od 1724. do 1804. godine, proveo u tadašnjem pruskom gradu Kenizbergu (današnjem Kalinjingradu).

"Ima veoma malo autentičnih predmeta vezanih za Kanta. Međutim, imamo dosta knjiga koje predstavljaju skoro celokupan Kantov opus objavljen za vreme njegovog života", rekla je zamenica direktora katedralskog muzeja u Kalinjingradu, Marina Jadova.

image