Kultura

Četiri i po decenije posle filma: Premijera "Limenog doboša" u JDP-u

Predstava donosi sagu o Oskaru, 30-godišnjem pacijentu psihijatrijske ustanove koji je, kao trogodišnji dečak, u predvečerje uspona nacizma i početka Drugog svetskog rata, odlučio da prestane da raste
Četiri i po decenije posle filma: Premijera "Limenog doboša" u JDP-u© A.H./ATAImages

Premijera predstave "Limeni doboš" prema istoimenom romanu Gintera Grasa u režiji Vasila Hristova, biće održana 8. decembra (20 časova) na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Dramatizaciju i adaptaciju romana potpisuje reditelj Vasil Hristov, a ostalu ekipu autora čine: dramaturškinja Vesna Radovanović, scenograf Kostantin Trpenoski, kostimografkinja Marija Marković Milojev, kompozitor Nikola Kodžabašija a scenski govor oblikovala je Ljiljana Mrkić Popović.

U predstavi igraju: Miodrag Dragičević, Jovana Belović, Marko Janketić, Joakim Tasić, Iva Manojlović, Lazar Đukić, Tamara Šustić, Teodor Vinčić i Rade Stojiljković.

Roman "Limeni doboš" je pomerio granice književnosti i po njemu je 1979. Volker Šlendorf snimio čuveni film, a donosi sagu o Oskaru Maceratu, 30-godišnjem pacijentu psihijatrijske ustanove koji je, kao trogodišnji dečak, u predvečerje uspona nacizma i početka Drugog svetskog rata, odlučio da prestane da raste.

Protestujući protiv odraslih, Oskar komentariše istorijska dešavanja iz dečije perspektive, crtajući sliku sveta koji hrli ka samouništenju.

Istorija pripoveda da je književnik Ginter Gras bio veliki pristalica Socijaldemokratske partije Nemačke. Kada je 2006, posle decenija prikrivanja istine, priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama, bilo je predloga da mu se Nobelova nagrada oduzme, što nije moguće.

Posle trijumfa sa romanom "Limeni doboš", usledila su dela "Mačka i miš" (1961) i "Pseće godine" (1963), koja zajedno čine "Dancig trilogiju".

Zajednička nit koja povezuje sva tri romana tiče se uspona nacizma i ratnog iskustva u jedinstvenoj kulturnoj sredini Danciga i ušća Visle.

image