Kultura

Kusturica novac od književne nagrade dao za spomenik Radovanu Belom Markoviću

Iznos od 120.000 dinara od književne nagrade "Radovan Beli Marković" reditelj Emir Kusturica donirao je da se piscu podigne spomenik na gradskom groblju u Lajkovcu
Kusturica novac od književne nagrade dao za spomenik Radovanu Belom Markoviću© Zorana Mandic/ATAImages

Proslavljeni filmski reditelj i pisac Emir Kusturica odrekao se novčanog dela književne nagrade "Radovan Beli Marković" u iznosu od 120.000 dinara, koji je donirao za izradu i postavljanje spomenika književniku Radovanu Belom Markoviću i njegovoj supruzi Emiliji na gradskom groblju u Lajkovcu.

Književnu nagradu koja nosi ime jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, a koju dodeljuje Biblioteka "Radovan Beli Marković" u Lajkovcu, ove godine Kusturica je dobio za roman "Vidiš li da ne vidim", u izdanju Srpske književne zadruge.

Književnik Radovan Beli Marković preminuo je pre dve godine u svom stanu u Lajkovcu u kojoj je živeo i stvarao. Dobitnik je bezmalo svih najznačajnijih književnih nagrada i priznanja u Srbiji. Nekoliko meseci pred smrt, proglašen je za prvog počasnog građanina Lajkovca.

Ovdašnja biblioteka, koja odskoro nosi ime Radovana Belog Markovića, pre dve godine ustanovila je književnu nagradu za roman, pripovetku ili zbirku pripovedaka na srpskom jeziku. Prvi laureat bila je Slavica Garonja za knjigu "Šapati Male Vlaške" u izdanju novosadskog "Prometeja".

image