Kultura

"Apsint sa Lotrekom": Kolumnistkinja RT Balkan Sanja Domazet izdala novu knjigu

Sanja Domazet dobitnica je mnogih priznanja i nagrada tokom školovanja i karijere: nagrada za esej, "Disovo proleće", Nagrada narodne biblioteke Srbije, "Žensko pero", "Najbolje novinarsko pero", "Meša Selimović", "Moma Dimić"
"Apsint sa Lotrekom": Kolumnistkinja RT Balkan Sanja Domazet izdala novu knjiguGetty © Henry Guttmann Collection/Hulton Archive

Promocija knjige "Apsint sa Lotrekom", autorke Sanje Domazet, održana je danas u Klubu knjižari – galeriji "Glasnik" u Beogradu.

Osim autorke, o knjizi govorila je i urednica Gordana Milosavljević Stojanović.

Knjiga "Apsint sa Lotrekom" zapravo je nastavak knjige putopisa "Na kafi kod Šekspira" (2022) iste autorke, nagrađene priznanjem "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2022. godini.

Novi putopisni eseji vode čitaoce kroz domove slavnih umetnika i veoma neobičnih ljudi: Save Šumanovića, Franca Kafke, Fride Kalo, Žan Mišel Baskijata, kroz kuću na Kubi Ernesta Hemingveja, kuću-muzej Salvadora Dalija, prolazno boravište Gabrijela Garsije Markesa, neprihvaćene domove Tuluza Lotreka, kuće Pegi Gugenhajm, Enija Morikonea, Vladimira Nabokova, Mileve Marić. Kroz njihove odaje, autorka otkriva duhovnu vezu između prostora, predmeta i genijalnih ljudi.

Sanja Domazet je analizirala da nas "čitanje održava mladim, vitalnim i živim", te da ona veoma uživa u čitanju novih knjiga, kao i u stvaranju, pisanju.

"Ipak, čitaoci su to očigledno tražili. Čim je tiraž bio rasprodat, znači da je knjiga ušla u mnoge domove i ljude ispunila. Naravno, tiraži kod nas nisu kao u Americi, ali opet jasno je bilo da se očekuje nastavak ove priče. Nama koji se bave pisanjem i novinarstvom, kretanje nam je prirodno stanje, a mirovanje trenutno", naglasila je Domazet.

image