Kultura

Kusturica za RT Balkan o filmovima po ruskim klasicima: Snimam "Zločin bez kazne" (VIDEO)

Novo delo dvostrukog dobitnika kanske "Zlatne palme" biće kombinacija čuvenih romana "Idiot" i "Zločin i kazna" velikana ruske i svetske književnosti Fjodora Mihajloviča Dostojevskog
Kusturica za RT Balkan o filmovima po ruskim klasicima: Snimam "Zločin bez kazne" (VIDEO)© A.H./ATAImages

Srpski reditelj Emir Kusturica najavio je na Festivalu mladih u Sočiju da u narednom periodu namerava da se bavi interpretacijom ruskih književnih klasika, kao i da će mu sledeći film, inspirisan čuvenim romanom Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, nositi naziv "Zločin bez kazne", koji bi bio kombinacija "Idiota" i "Zločina i kazne".

"Sve zemlje progresa, pa i Rusija, prolaze kroz fazu velikih duševnih lomova i velikih promena. U središtu pažnje glavnog lika, koji je kombinacija Miškina i Raskoljnikova, je sudbina Sonje (Marmeladove) iz romana, ćerke velikog šampiona u motociklizmu koji je izgubio sve u životu, i čijem su sinu potrebne velike pare da se reši (nedaća). To sve dolazi do tolikog apsurda, da Sonja mora na kraju da ode da se prostituiše da bi zaradila te pare. Međutim, naš glavni junak ide za njom, i u jednom trenutku ubije petoricu ljudi. Šta se desi posle - videćemo u filmu", kaže za RT Balkan dvostruki dobitnik kanske "Zlatne palme" za filmove "Otac na službenom putu" i "Podzemlje".

Čuveni reditelj je takođe rekao i da bi voleo da adaptira roman "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova, pri čemu bi se fokusirao na lik Pontija Pilata.

"Crna Gora danas živi neki lažni evropski život"

Tokom panel diskusije na Festivalu mladih, Kusturicu je jedan od učesnika pitao da li ga interesuje da snima filmove koji bi se bavili Crnom Gorom, na šta je čuveni reditelj odgovorio "da je to od Petra Velikog bio jedan junački narod".

"Kada je Petar Veliki početkom 18. veka pozivao male, hrišćanske narode da se pobune protiv Otomanskog carstva, prvo je pozvao i prozvao Crnu Goru. Junačka Crna gora, koja je u međuvremenu doživela razne transformacije, ali je ostala, koliko vidim, i srpska, što je vrlo značajno, jer joj to daje autentičnu i originalnu dimenziju."

Kusturica je, pak, ocenio da unutrašnja i spoljna politika Crne Gore vodi tu zemlju "sve dalje od sebe".

"Crna Gora danas živi neki lažni evropski život, i bojim se da je od tih EU i NATO programa sve dalje od sebe", istakao je Kusturica.

Kada je snimanje filmova sa crnogorskom tematikom u pitanju, on navodi da bi se mogao snimiti "jedan strašan film o crnogorskim hajducima".

"To bi bila prava tema. Hajduci, koji su i revolucionari, i kriminalci, i dobri očevi i muževi, i sve što to podrazumeva. Tako da, zašto ne? U onom kršu, onom belom kamenu koji reflektuje svetlost bolje nego bilo gde drugde na planeti, i gde postoji istorija junačka, bi mogao da se napravi film", istakao je on.

"Rusija treba da se fokusira na sopstvenu kulturu"

Kusturica je roman "Prebivalište" Zahara Prilepina nazvao jednim od najboljih romana na svetu i napomenuo da Rusija treba da se "fokusira na sopstvenu kulturu."

"Čitam mnogo i mogu da kažem da je Prilepinov roman 'Prebivalište' jedan od najboljih romana na svetu", rekao je on na susretu sa učesnicima Svetskog festivala mladih u okviru diskusije "Znanje na prvom mestu".

On je naglasio da Rusija ima dobre uslove za razvoj kulture, i da Rusi treba da snimaju ruske filmove, a ne da se ugledaju na Holivud, prenose RIA Novosti.

image