Kultura

Izložba povodom 100 godina od rođenja Miodraga Petrovića Čkalje: "Pobeda osmeha"

Posetioci će moći da vide fotografije, kostime, lične stvari koje su pripadale komičaru, a na kraju izložbe biće moguće pogledati restauriran film "Put oko sveta"
Izložba povodom 100 godina od rođenja Miodraga Petrovića Čkalje: "Pobeda osmeha"© Југословенска кинотека

U susret stogodišnjici rođenja jednog od najznačajnijih komičara domaće kinematografije Miodraga Petrovića Čkalje (1924-2003), Jugoslovenska kinoteka priređuje multimedijalnu izložbu posvećenu glumcu.

"Može se reći da je Čkaljina glumačka pojava postala personifikacija filmske i televizijske komedije kod nas. Uvek je uzbudljivo iznova prilaziti takvim ličnostima, umetničkim delima ili fenomenima koji su do te mere postali delom popularne kulture, da se naizgled čini kako o njima sve znamo i da nema potrebe o njima misliti, analizirati ih i tumačiti", rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić.

Izložba "Pobeda osmeha", autorke Irine Kondić, kustosa Jugoslovenske kinoteke, biće svečano otvorena 19. marta u Uzun Mirkovoj ulici broj 1.

Čuvene Čkaljine uloge u domaćoj kinematografiji – Pepi ("Zajednički stan", 1960), Jordan ("Servisna stanica", 1961), Predrag i Nenad ("Bog je umro uzalud", 1969), Jare (Paja i Jare, 1973), Firga ("Avanture Borivoja Šurdilovića", 1980) i druge – dočaraće inserti, fotografije i plakati u jednom delu izložbe.

Drugi deo izložbe čine lične stvari i predmeti našeg čuvenog glumca, kao i printovi fotografija koje je Kinoteci ustupila porodica Petrović.

Fotografije prikazuju Čkaljin privatni život i veliki deo njegove karijere-ranu mladost, prizore u krugu porodice, scene sa snimanja na radiju i televiziji, u pozorištu, sa kolegama, emotivne trenutke...

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Kinoteke i kompanije "Avala studios" (bivši Avala film), publika će moći da vidi originalni kostim čuvenog Jovanče Micića, Čkaljine glavne uloge u filmu "Put oko sveta" (1964), u režiji Soje Jovanović.

Digitalno restaurisanu verziju tog filma publika može pogledati nakon otvaranja izložbe, u sali "Makavejev", a ulazak na projekciju je besplatan.

image