Kultura

Skadar na Bojani na španski način: Gaudijeva Sagrada familija u Barseloni biće gotova 2026.

Iako je predviđeno da zgrada bude završena do 2026. godine, očekuje se da će se radovi na skulpturama i dekorativnim detaljima nastaviti do 2034. godine
Skadar na Bojani na španski način: Gaudijeva Sagrada familija u Barseloni biće gotova 2026.Getty © NurPhoto / Contributor

Crkva Sagrada familija u Barseloni trebalo bi da bude završena 2026. godine, 144 godine nakon što je položen prvi kamen.

Organizacija "Esteve kamps" koja ima zadatak da završi remek delo Antonija Gaudija objavila je datum koji se poklapa sa stogodišnjicom smrti slavnog arhitekte.

Iz organizacije navode da imaju novca i materijala da završe zdanje, uključujući centralni toranj visok 172,5 metara posvećen Isusu Hristu, čime će Sagrada familija postati najviša građevina u Barseloni.

Iako je predviđeno da katedrala bude završena do 2026. godine, očekuje se da će se radovi na skulpturama i dekorativnim detaljima i, pre svega, kontroverznom stepeništu koje vodi do onoga što će na kraju biti glavni ulaz, nastaviti do 2034. godine, piše "Gardijan".

Kada su radovi počeli 1882. godine, crkva se nalazila na poljani oko koje je vremenom narastao grad. Stepenište, koje bi se protezalo preko dva velika gradska bloka, uključivalo bi raseljavanje oko 1.000 porodica i preduzeća.

Dok pojedini stručnjaci tvrde da Gaudi nije planirao to stepenište, iz "Esteve kampsa" navode da ono postoji u arhitektonskim planovima.

Izgradnja (i završetak) Sagrada familije od samog početka je nailazila na prepreke, od građanskog rata, preko zanemarivanja i nedostatka sredstava do pandemije.

Pre pojave masovnog turizma, posao je trebalo da se finansira isključivo donacijama pokajnika, što je činilo priliv novca nepredvidivim i mnogi su sumnjali da će posao ikada biti završen.

Već decenijama turizam garantuje stabilan prihod, sa blizu pet miliona posetilaca godišnje koji plaćaju 25-40 evra za posetu crkvi. Nešto više od polovine od 125 miliona evra koje ovo donosi ide za završetak radova. Kako se troši ostatak ostaje misterija jer crkva nije u obavezi da objavljuje svoje račune.

Godine 1936, na početku Španskog građanskog rata, anarhisti su zapalili kriptu i uništili Gaudijevu radionicu i gipsane modele koje je napravio kao uputstvo za svoje naslednike da završe posao.

Arhitekta Luis Bone i Gari je spasao fragmente i Gaudijevi modeli su mukotrpno ponovo sastavljeni. Mnoge tehničke detalje o tome kako realizovati Gaudijev dizajn kasnije je izgladio novozelandski arhitekta Mark Buri koristeći aeronautički softver.

Sagrada familija se smatra jednim od čuda savremenog sveta, ali to nije uvek bio slučaj. Salvador Dali je govorio o njenoj "zastrašujućoj i jestivoj lepoti", dok ju je Džordž Orvel smatrao "jednom od najodvratnijih građevina na svetu" i prokomentarisao da su "anarhisti pokazali nedostatak ukusa što je nisu digli u vazduh kada su imali priliku".

image
VV inauguration
banner