Kultura

"Mihael Kolhos" u JDP-u: Priča o čovekovoj potrebi za pravdom

Fon Klajstov komad je jedno od najboljih dela nemačkog romantizma, a u njemu se pisac bavi pitanjem da li se protiv sistema i podlosti vlasti treba boriti do krajnjih granica, rekao je dramaturg predstave Miloš Krečković
"Mihael Kolhos" u JDP-u: Priča o čovekovoj potrebi za pravdom© Antonio Ahel/ATAImages

Predstava "Mihael Kolhas", pisca Hajnriha fon Klajsta (1777–1811) u režiji Borisa Liješevića, biće premijerno izvedena 17. aprila u 20:00 na sceni "Ljuba Tadić" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), najavila je upravnica te kuće Tamara Vučković Manojlović.

Podsetivši da će ovo biti peta Liješevićeva režija u JDP-u, Vučković Manojlović rekla je na konferenciji za novinare da će tokom predstave kompozitor Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, uživo izvoditi svoju muziku.

Prema rečima reditelja Liješevića, "Mihaela Kolhosa" se prihvatio na predlog upravnice Vučković Manojlović i kolege Gorčina Stojanovića, koji su dobro ocenili da je to pravi materijal za njega "u ovom periodu života, u ovom pozorištu".

"Ovo je priča o čovekovoj potrebi za pravdom i sistemom koji garantuje da će ga, ukoliko mirno živi, vredno, savesno radi i čuva porodicu, nagraditi ili bar zaštititi. Međutim, Klajst kaže da je želja za pravdom ismejana, ponižena, nazivana nepotrebnim inaćenjem. Čovek koji pravdu traži bude nazvan prznicom, bude marginalizovan", naveo je Liješević.

Dodao je i da "sistem umesto da njegov slučaj razmotri, uči čoveka da podnese nepravdu i da se povuče pred moćnom, nedodirljivom plemićkom porodicom".

Po njegovim rečima, u komadu je važno pitanje "kako se nositi s nepravdom, za koju se uvek čini da je došla do plafona, a onda vidite da je nekad bilo i gore".

Naslovnu ulogu tumači Vojin Ćetković, a u podeli su Vojislav Brajović, Miodrag Dragičević, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov i Aleksej Bjelogrlić.

Dramaturzi predstave su Fedor Šili i Miloš Krečković koji je ocenio da je "'Mihael Kolhas' možda najbolje delo nemačkog romantizma", u kome Klajst postavlja pitanje "da li se protiv sistema i podlosti vlasti treba boriti do krajnjih granica, da li treba rizikovati živote ili treba biti trpeljiv".

Scenograf je Darko Nedeljković, kostim potpisuje Marina Sremac, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

image