Kultura

"Poetski i duhovno": Novi film o Nemanjićima od 18. aprila u bioskopima

Junaci filma 'Nebesko' su deca današnjice Dušan i Hristina koji nam otkrivaju razloge zbog čega je većina vladara srpske dinastije kanonizovana za svetitelje
"Poetski i duhovno": Novi film o Nemanjićima od 18. aprila u bioskopimawww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Film "Nebesko", inspirisan duhovnim nasleđem dinastije Nemanjić, biće prikazivan od 18. aprila u srpskim bioskopima, najavili su producenti.

Scenario za film reditelja Marija Glamazića satkan je od pisanog predanja Stefana Nemanje, Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, Svetog Justina Ćelijskog i Svetog Serafima Sarovskog, navedeno je u saopštenju.

"Junaci filma 'Nebesko' su deca današnjice Dušan i Hristina koji nam otkrivaju razloge zbog čega je većina vladara ove dinastije kanonizovana za svetitelje, koristeći svoju maštu kao vremeplov".

U filmu koji je premijerno prikazan 11. aprila u MTS dvorani igraju Nebojša Dugalić, Luka Radović, Ksenija Milosavljević, Andrea Ržaničanin, Hadži Aleksandar Đurović, Dejan Gocić, Dušan Jović i Nada Stankov.

Hadži Aleksandar Đurović je rekao posle premijere da mu je "drago da je publika prepoznala nameru i želju autora da u gledaocu probudi emociju i da se nakon filma čovek zapita o duhovnim poukama koje je čuo". Đurović je ocenio "Nebesko" kao "poetski i duhovni film".

Film "Nebesko" je snimljen uz podršku episkopa kruševačkog Davida.

image