Magazin

Popularna fitnes polemika: trčanje ili brzi hod za mršavljenje

Obe kardio vežbe imaju svoje prednosti i mane - najvažnije je da ih prilagodimo sebi
Popularna fitnes polemika: trčanje ili brzi hod za mršavljenje© Unsplash/sporlab

Znamo da trčanje pomaže u skidanju masnih naslaga, ali u poslednje vreme, mnogi se opredeljuju za brzi hod. Kako da odredimo koja vrsta kardio vežbi nam više odgovara, koliko imamo koristi od brzog hoda?

Bilo koja rekreacija kojoj se posvetimo doprinosi zdravlju i boljem izgledu, pogotovo na duže staze. Pre nego što počnemo trening, važno je da znamo da će svako telo drugačije reagovati na određene režime. Lični program moramo uskladiti prema onome što nam daje najbolje rezultate, ali i po onome što nam prija.

Obe vrste kardio treninga su značajne za jačanje mišića i bolji protoku krvi, takođe poboljšavaju kondiciju i raspoloženje. Jedna od glavnih razlika je brzina postizanja željenih rezultata. Trčanje troši više kalorija za manje vremena, što zvuči kao bolji izbor za one koji žele brzo da se reše viška kilograma.

Međutim, ako želimo brze rezultate moramo biti obazrivi. Odlaženje u ekstreme u svetu sporta nije preporučeno, iako na početku može da deluje primamljivo.

Kada nismo u treningu, ili kada nam telo nije dobro zagrejano, rizik od povrede ili upala tetiva prilikom trčanja je mnogo veći, a vreme koje je potrebno da zacele je duže (nego kao kod brzog hodanja). Takođe, napor i stres od intenzivnog treninga, na koji telo nije naviknuto, može da dovede do fizičkog i mentalnog premora, pa samim tim i odustajanja. 

Ako ste pažljivi, slušate signale koje vam telo šalje i uživate u trčanju, možete da nastavite rutinu koja vam odgovara.

Za razliku od trčanja, brzi hod može da radi svako, bez obzira na iskustvo i kondiciju. Manja je verovatnoća da ćete se povrediti, a ako do toga dođe, nije potrebno mnogo vremena za oporavak. Brzi hod je savršen uvod u trening i uspostavljanje zdravih navika. Nakon nekog vremena, možete da podignete tempo i kombinujete ga sa laganim trčanjem u intervalima. Ako vam ovakav ritam više odgovara i osećate se spremno, možete potpuno da se posvetite trčanju.

Glavno je da znamo da je brzi hod uvek dobra i bezbednija opcija, ali sa manje zadovoljavajućom brzinom rezultata. Trčanje brže skida masne naslage, ali bez obazrivosti može da dovede do povreda koje mogu oduzeti vreme i motivaciju.

Uz sve navedeno, treba imati u vidu da brzi hod mora da ima jasno određen tempo, može vam se učiniti da hodate brzo, ali možda nije tako, pa efekat nećete videti.

Za koji god režim da se opredelimo, najvažnije je da ne preterujemo sa intenzitetom i vremenom treninga. Osim fizičkog, dobra rutina i trening u kome uživamo značajno utiče i na naše mentalno zdravlje. Važno je imati dobar stav i motivaciju kada zadamo sebi cilj, ali je potreban i oprez, pogotovo kada je u pitanju naše telo. 

image
VV inauguration
banner