Magazin

Da li vaš partner provodi previše vremena uz mobilni telefon

Prekomerna upotreba telefona u vezi izaziva osećaj nesigurnosti kod partnera i izaziva sukobe u odnosima. Iako mogu biti povezujuć element kada se koriste u odgovarajućoj meri, mobilni telefoni mogu smanjiti kvalitet veze
Da li vaš partner provodi previše vremena uz mobilni telefon© freepik/lookstudio

Iako današnji pametni telefoni i ostali "gedžeti" ponekad predstavljaju beg od realnosti, društvene mreže, na kojima provodimo sate i sate, često su povod za razmirice među emotivnim partnerima, budući da vreme koje bi trebalo da provode zajedno jedno od njih provodi sa telefonom u rukama.

Mobilni telefoni, tableti, laptopovi i ostali uređaji u današnje vreme predstavljaju glavnu konekciju sa porodicom, prijateljima i kolegama sa posla, a ceo svet oslanja se upravo na komunikaciju putem "mesindžera" i društvenih mreža. Brojna prijateljstva, pa čak i emotivni odnosi danas započinju "lajkovanjem" slika na društvenim mrežama i neobaveznom komunikacijom preko neke aplikacije, iako kasnije, prema podacima istraživanja, upravo društvene mreže i učestalo korišćenje telefona postaju "jabuka razdora" u emotivnom odnosu.

Na početku nekog odnosa dopisivanje obično traje čitav dan: odgovore dobijamo gotovo iste sekunde, simpatične poruke nam mame osmehe, a emotikoni srca i poljubaca preplavljuju ekrane uređaja. Na ovakvu dinamiku i intenzitet lako se naviknemo, i, kao da nesvesno očekujemo da će tako biti svaki dan. Bez obzira na to da li je partner u gužvi na poslu, ili je sa društvom otišao da gleda utakmicu, ili je možda na treningu, očekujemo da nam uvek bude dostupan. 

Upravo tu nastaje problem - u tom očekivanju da će nam partner u svakom trenutku biti raspoloživ, "na prvi klik", a kada ne dobijemo odgovor kao na početku, gotovo iste sekunde, u nama kreće vrtlog sumnje - "Zašto mi ne odgovara na poruku, kada je non stop na telefonu?" Kao rezultat ove pojave, nastao je i termin "fabing".

Šta je "fabing" i kako utiče na naše emotivne odnose

U engleskom jeziku odnedavno postoji termin "fabing" (phubbing), a njegovo značenje najjednostavnije se može objasniti kao mera u kojoj pojedinac koristi svoj mobilni telefon dok je u društvu svog partnera. Na osnovu anketa i istraživanja koja su sprovedena, a u kojima je učestvovalo 145 ispitanika, kreirana je skala učestalosti "fabinga" na osnovu:

  • Zadovoljstva emotivnim odnosom 
  • Emotivnog blagostanja

Prema dobijenim rezultatima, glavni krivac za sukobe je upravo mobilni telefon, a uticaj "fabinga" na emotivne odnose je neosporan. Ipak, treba imati u vidu i činjenicu da je kod osoba koje imaju viši stepen "anksioznog tipa vezivanja" korišćenje mobilnog telefona od strane partnera izazivalo burnije reakcije nego kod onih koje ga nemaju. "Fabing" se indirektno dovodi u vezu i sa depresijom, budući da kvalitet emotivnih odnosa i osećaj zadovoljstva i sigurnosti itekako utiču da kvalitet života.

"Interesantno je da su ljudi često "zalepljeni" za svoje telefone zbog FOMO efekta (straha od propuštanja), kaže psihoterapeut Suzi Pileđi Pavelski. "Ono što možda ne shvataju je u tom trenutku je, da ono što zaista propuštaju je povezivanje sa osobom koja je pored njih samo kako bi posvetili pažnju nečem trivijalnom, što neće biti važno na duge staze." 

image