Magazin

Joga položaji za ublažavanje bolova u donjem delu leđa

Bol u donjem delu leđa često je posledica dugog sedenja u neudobnom položaju. Joga je sistem koji nam, između ostalog, pomaže da se osećamo bolje, ali i da se oslobodimo napetosti i bolova u leđima.
Joga položaji za ublažavanje bolova u donjem delu leđa© unsplash/ Eneko Uruñuela

Lepota joge je u tome što ne morate da budete jogi ili jogina da biste iskoristili njene prednosti. Joga je sistem vežbi koji je prilagođen svakome, bez obzira na uzrast i fizičku spremnost.

Predlažemo vam vežbe koje možete raditi sami, u svom domu: 

Položaj deteta

Raširite kolena onoliko koliko telo dozvoljava, smestite stomak na pod a ruke što dalje na podlogu. Čelo je na podu, dišemo kroz nos i ostajemo u položaju onoliko koliko prija. Ovo je relaksirajući položaj koji blago isteže donji deo leđa.

Iz ovog položaja udaljavajući polako ruke od tela, podižemo se na kolena.

Položaj mačke-krave

Kolena su u širini kukova, dlanovi su na podu razmaknuti u širini ramena. Ne pomerajući dlanove i kolena sa udahom podižemo glavu, pogled ka plafonu, kao da pravimo "sedlo" u leđima. Izdahom izvijemo kičmu, bradu smestimo ka grudnom košu, pogled prema pupku. Naizmenično ponovimo ova dva položaja od 3 do 5 puta.

Ovaj položaj ne samo što oslobađa napetosti donji deo leđa, već je opušta i u danima ciklusa kod žena.

Položaj psa

Noge su na podu u širini kukova, dlanovi takođe na podu u širini ramena. Pomerajući karlicu blago je približavamo podu dok je pogled ka plafonu, u položaju smo psa koji gleda gore. Polako podižemo karlicu od poda, savijemo leđa, pogled ka stomaku - dolazimo u položaj psa koji gleda dole.

Ovom vežbom ojačavamo rameni pojas i leđa. Vežbu izvodimo polako, do praga izdržljivosti i fokusirani smo na disanje kroz nos. Ponoviti 3-5 puta.

Položaj trougla

Noge su raširene, tako da razmak odgovara dužini naše noge. Leva noga je okrenuta ka levoj strani, ruke su raširene u stranu. Sa udahom polako klizimo levom rukom niz levu nogu, ka stopalu (ukoliko možete spustite ruku do stopala), okrećemo glavu kako bismo pogledali desnu ruku koju smo ispružili iznad nas. Ostajemo u ovom položaju par sekundi, uz disanje. Ponovimo sve sa desnom nogom.

I ovu vežbu ponovimo 3-5 puta. Vežbe izvodimo polako i sve vreme pazimo na disanje. 

image