Magazin

Zlatni globus - nagrade za Kejt Blanšet, Stivena Spilberga i Edija Marfija

Ovogodišnja nagrada Zlatni globus za mnoge je bila iznenađenje, jer neki od favorita poput Breda Pita i Margo Robi, nisu poneli nagrade. Titula je očekivano otišla u ruke Stivena Spilberga, a nagrada za Kevina Kostnera je pozitivno iznenađenje.
Zlatni globus - nagrade za Kejt Blanšet, Stivena Spilberga i Edija MarfijaGetty © Amy Sussman

"Želim da znate da sam ja imala tako velike snove i očekivanja kao mlada, ali ih je nekako život poremetio. Ova serija mi je dala novi početak. Iako ste me u seriji ubili na kraju, ipak ste mi promenili život na milion načina", rekla je Dženifer Kulidž (Jennifer Coolidge) na govoru povodom dobijene nagrade za sporednu ulogu u seriji "Beli lotos" (The White Lotus) a njen govor je nasmejao mnoge. Ova serija je dobila nagradu i kao najbolja u svojoj kategoriji.

Najbolji film u kategoriji drame - je očekivano film "Fabelmanovi", Stivena Spilberga, koji je za ovaj film dobio i nagradu za najboljeg reditelja.

Kolin Farel (Colin Farrell) je dobio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu "Duhovi ostrva" (The Banshees of Inisherin), a za isti film nagradu je dobio scenarista Martin MekDona (Martin McDonagh). Kao jedno od iznenađenja je nagrada koja je pripala Kevinu Kostneru za najbolju ulogu u TV seriji Jelouston (Yellowstone). Sa druge strane, Ostin Batler (Austin Butler) je dobio nagradu za najbolju ulogu u filmu "Elvis".

Pol Volter Hauzer (Paul Walter Hauser) je nagrađen za sporednu ulogu u serijalu "Crna ptica" (Black Bird), a Kejt Blanšet kao najbolja dramska glumica za ulogu u filmu "Tar" (Tár). Američka glumica i pevačica najnovije generacije, Zendeja (Zendaya), osvojila je nagradu za ulogu u seriji Euforija (Euphoria).

Nagrada za životno delo "Sesil B. Demil (Cecil B. DeMille)", koju dodeljuje holivudska asocijacija stranih novinara pripala je Ediju Marfiju. Nagrada se dodeljuje od 1952. godine, a nazvana je po prvom osvajaču nagrade, američkom filmskom reditelju i producentu.

Još jedna počasna nagrada za "izuzetan doprinos televiziji na ekranu ili van njega" nagrada "Karol Burnet", koju dodeljuje holivudsko udruženje inostranih novinara, pripalo je scenaristi Rajanu Marfiju (Ryan Murphy).

Dolazak glumica u svečanim toaletama poznatih modnih kući uvek je događaj za sebe i u okviru ove dodele nagrada. Među najzapaženijim bila je i naša glumica i manekenka Nina Seničar, koja je za ovu priliku obukla plišanu "Guči" haljinu.

"Kuća zmaja" (House of the Dragon) je proglašena najboljom dramskom serijom, dok je "Osnovna škola Abot" (Abbott Elementary) najbolja humoristička serija.

Za najbolji film van engleskog govornog područja proglašen je film "Argentina 1985. godine", a animirani film "Pinokio" je najbolji u svojoj kategoriji. 

image