Magazin

Kako podstaći lučenje hormona sreće

Neke jednostavne aktivnosti kao što su vežbanje, kuvanje i slušanje muzike mogu pomoći u povećanju proizvodnje hormona sreće i osećaja blagostanja
Kako podstaći lučenje hormona sreće© pixabay/PublicDomainPictures

Poznato je da određeni hormoni pomažu u stvaranju pozitivnih osećanja, uključujući sreću i zadovoljstvo. Hormoni su hemikalije koje proizvode različite žlezde u telu. Oni putuju kroz krvotok, delujući kao glasnici i učestvujući u mnogim telesnim procesima. Jedna od ovih važnih funkcija je pomoć u regulisanju raspoloženja.

Ovo su načini kako možemo pomoći lučenje "hormona sreće" i održati dobro raspoloženje.

  • Ishrana

Ishranom se postiže i reguliše zdravlje, a pomaže se i pravilnom lučenju hormona. Poznato je da su zdrava crevna flora sa obiljem različitih mikroorganizama, velika pomoć u očuvanju dobrog zdravlja - ali i za poboljšanje emotivnog stanja. Na poboljšanje emotivnog stanja utiču i neke namirnice, kao što su to pre svega žumanca od kokošaka iz slobodnog uzgoja, orašasti plodovi i semenke. Poslednja istraživanja su pokazala da su ananas i zreli paradajz pojačivači hormona sreće - serotonina

Kod simptoma depresije, pojave gojaznosti, povećanog stresa i anksioznosti, pojave problema sa spavanjem, najviše će pomoći grupne vežbe, akupunktura, kao i smeh i masaže. Ove simptome možemo olakšati i namirnicama kao što je crna čokolada, jabuke, špargle, jaja, začinjena hrana (posebno hrana začinjena kurkumom), bobičasto voće, kafa, pomorandže i orasi. Ovakvim aktivnostima i ishranom se povećava nivo endorfina - hormona bola i zadovoljstva.

Hrana poput piletine, ribe, ćuretine, mleka i jogurta, zajedno sa magnezijumom, cinkom, vitaminom D, vitaminima B i antioksidansima pomoćiće u slučaju niskog samopouzdanja i energije, osećaja umora, anksioznost, depresija i česte promene raspoloženja. Jedna tromesečna studija pokazala je da vežbanje joge šest dana nedeljno po jedan sat, značajno olakšava ove simptome. Sunčeva svetlost, kvalitetan san i redovna meditacija, mogu povećati dopamin za 64 posto. 

Žudnja za šećerom i ugljenim hidratima, koju prati loša probava i česte infekcije mogu stvoriti stres organizmu. Pravilna ishrana ima značajan uticaj na smanjenje stresa, pa će konzumacija avokada, smokve, lubenice, spanaća, semenke bundeve i zeleni čaj pomoći, istovremeno povećavajući nivo oksitocina.

Preporučuje se ishrana hranom bogatom magnezijumom i vitaminom C, kao i dobar probiotik, prebiotici poput crnog i belog luka, fermentisana hrana poput kombuhe, i jogurta. Ove hranljive materije mogu pomoći da se pojača delovanje proizvodnje oksitocina u telu.

  • Redovna fizička aktivnost

Pored ishrane, redovno vežbanje, kao i provođenje vremena na otvorenom, na suncu, odličan je način da se aktivira hormon serotonin. Prema istraživanjima, izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju može povećati proizvodnju serotonina pa je 15 minuta napolju, nekoliko puta nedeljno dobar način. Serotonin je vrhunski pojačivač raspoloženja, regulator i stabilizator sna. Istraživanja su pokazala da pomaže i u regulisanju apetita, varenja, sposobnosti učenja i pamćenja.

  • Fizička bliskost

Fizička bliskost sa porodicom, prijateljima ili kućnim ljubimcima pomoćiće u oslobađanju oksitocina - hormona ljubavi koji se oslobađa pri porođaju, dojenju, saosećanju, ljubavi i maženju. Ovaj hormon ljubavi može pomoći u stvaranju poverenja, empatije i povezivanja u međuljudskim odnosima. Podstiče se igranjem sa decom ili kućnim ljubimcima i zagrljajima.

Seksualna intimnost pokrenuće lučenje oksitocina i endorfina, koji je prirodni lek za ublažavanje bolova u telu, koji nastaju kao odgovor na stres ili nelagodnost. Ova aktivnost podićiće i nivo domapina motivacionog hormona, čije se lučenje može postići slušanjem omiljene muzike.

Hormon stresa, adrenalin, blokira oslobađanje oksitocina, pa važno je izgraditi otpornost na stres, a istraživanja pokazuju da 15 minuta masaže može uticati na nivo hormona stresa. 

image