Magazin

Dodela Oskara: Jedan film osvojio čak sedam zlatnih statua

Ovogodišnja proslava povodom dodele nagrade Oskar donela je novitete u vizuelnom izgledu, ali i nagradama. Film "Sve u isto vreme" je najnagrađeniji, a muzika iz filma "RRR" je najbolja.
Dodela Oskara: Jedan film osvojio čak sedam zlatnih statuaGetty © Bryan Bedder

Početak ceremonije obeležilo je spuštanje padobranom komičara Džimi Kimela, kao i šale koje su neizostavni deo svake ceremonije, a ove godine je voditelj podržao i nabrojao sve nominovane koji su se prvi put našli na listi potencijalnih Oskarovaca, što inače nije uobičajeno.

Najviše nagrada ove godine dobio je film "Sve u isto vreme". Film je osvojio ovogodišnji Holivud, odnevši čak 7 statua ove prestižne nagrade. Statua za najbolju režiju otišla je u ruke Danijela Kvona i Danijela Šajnerta, dok je nagradu za najbolju montažu osvojio Pol Rodžers, kome je ovo tek drugi film. Oskar za najbolji film i za najbolju glumicu, Mišel Jou, takođe se nalaze na spisku nagrada ovog filmskog ostvarenja.

Mišel(60) se emotivnim rečima obratila svima mamama, a posebno svojoj mami. "Moram da posvetim ovu nagradu mojoj mami i svim majkama na svetu. One su superheroji i bez njih ničeg ovde ne bi bilo. Moja mama ima 84 godine i sada me gleda u Maleziji." Glumica je naglasila da je njenim Oskarom ispisana istorija (ona je prva azijatkinja koja je osvojila ovu nagradu). "Za sve devojčice koje izgledaju kao ja, ovo je za vas. Dokaz da se snovi ostvaruju. I dame, nikad ne dozvolite da vam neko kaže da je vaše vreme prošlo!".

Još jedan film, ovaj put nemačko ostvarenje "Na zapadu ništa novo", dobilo je nekoliko nagrada. Prvi Oskar za najbolju fotografiju za ovaj film dobio je Džejms Frend. Sledila ga je nagrada za najbolji međunarodni film, koju je primio reditelj Edvard Berger. Kristijan Goldbek i Ernestin Hiper dobili su nagradu za najbolju scenografiju, dok je četvrti Oskar otišao u ruke Folkera Bertelmana za najbolju muziku.

Blokbaster "Fabelmanovi", u režiji Stivena Spilberga, neočekivano nije dobio ni jedni nagradu na ovogodišnjoj dodeli filmske Akademije. 

Povratnici i nepoznati 

Prva nominacija i prvi Oskar, otišle su u ruke povratnika u filmsku industriju, Brendana Frejzera, koji je dobio nagradu za najboljeg glumca u filmu "Kit". On se zahvalio Akademiji, očiju punih suza. 

Ovaj put nagrada za originalnu muziku nije otišla u ruke ni jedne od nominovanih popularnih zvezda (između ostalih, nominovane su bile i Rijana i Lejdi Gaga), već potpuno neočekivano u ruke ekipe filma "RRR", a pesma "Natu, natu" (Naatu Naatu), uveliko je hit na društvenim mrežama. 

Oskar za najbolji scenario dobila je Sara Poli za film "Žene govore". Film prati istinitu priču grupe žena koje su živele u radikalnoj verskoj zajednici, koje su se svako jutro budile bez sećanja na prethodnu noć. Tragovi na telu, govorili su im da nešto nije u redu, pa su uskoro shvatile da su noćima silovane. Scenario za ovaj film je prerađena priča iz romana Mirijam Touz. 

Glamurozni "crveni tepih" je sada u boji šampanjca

"Svake godine nova boja će biti u trendu", rekao je Stiv Oliv, predsednik Ivent Karpet Pros (Event Carpet Pros), kompanije koja već 20 godina proizvodi "crvene tepihe" za dodelu Oskara, kao i događaja kao što su Zlatni Globus, dodelu nagrada Emi i Gremi, kao i mnogobrojnih premijera u svetu filma.

Ove godine producenti dodele Oskara, smatrali su da će boja šampanjca, kao svetla umirujuća boja, biti odličan izbor pre svega zbog nastrešica crvene boje koje su organizatori stavili, kako bi zaštitili zvanice od eventualne kiše.

Originalno poreklo crvenog tepiha, prema legendi, datira iz 458. godine pre naše ere, kada je grčkom kralju Agamemnomu, žena prostrala crveni tepih nakon njegovog povratka iz Trojanskog rata. Prvo pojavljivanje u savremenoj istoriji bilo je za premijeru filma "Robin Hud", 1922. godine. A Oskar je ovu tradiciju preuzeo od ceremonije 1961. godine i od tada je tepih kojim hodaju zvezde, specijalno nazvan "crvena boja Akademije", postao neizostavni deo dodele ove prestižne nagrade. Od pre 15 godina, širom sveta na svečanim ceremonijama i dodelama nagrada pojavljuju se i druge boje svečanog tepiha. Met Gala je svoje zvezde dočekivala na pink, crvenim, belim i plavim tepisima.

image