Magazin

Modni bonton: Određuje karakter i stvara dobar utisak

Pravila postoje i u svetu mode, ali ne odnose se samo na odeću, već i na komunikaciju s drugim ljudima i lični imidž u društvu. Komplimenti, saveti, ponašanje na reviji i mnogi drugi elementi čine modni bonton.
Modni bonton: Određuje karakter i stvara dobar utisak© Pexels/cottonbro studio

Biti osoba sa dobrim stilom i puno samopouzdanja se ne pokazuje samo kroz odevne predmete, već i kroz sopstveni stav prema drugima. Pravila ponašanja nisu stroge stavke koje treba da kontrolišu pojedinca, već pomoćni koraci ka ostavljanju dobrog utisak i pomaganju drugima.

Naočare za sunce - gde i kada

Funkcionalni i popularni aksesoar se nosi u zavisnosti od doba dana, ali i mesta. Nošenje naočara predveče, kada sunce skoro potpuno zađe, može delovati neobično (osim ako su naočare veoma stilizovane i deluju samo kao modni detalj). Takođe, naočare u zatvorenom prostoru ponekada mogu biti prikladne, ali samo na kratko, prilikom odlaska u prodavnicu, po kafu ili tokom sličnih, "brzih" aktivnosti.

Ipak, ako se duže zadržavamo u zatvorenom prostoru (restoran, tržni centar) nošenje naočara za sunce može biti nepristojno. Asocira na izbegavanje kontakta očima, nadmenost i može odbijati druge ljude.

Kašnjenje zbog doterivanja

U zavisnosti od događaja i društva, kašnjenje može biti opravdano, pogotovo ako nije preterano. Ipak, bez obzira na potencijalno sjajnu odevnu kombinaciju koju smo odabrali (i zbog koje smo zakasnili), nekultura i kašnjenje će zaseniti dobar izgled.

Savet i pomoć

Ako neko ima "modni" problem koji se može rešiti u roku od nekoliko sekundi (izrvnuta kragna ili etiketa, kriva kravata, upetljane ogrlice...), onda je dobro skrenuti im pažnju i pomoći. Za slučajeve koje nije moguće odmah rešiti (fleke, izgužvan materijal, iscepan komad i sl.), onda je dobro samo diskretno spomenuti, u slučaju da druga osoba nije bila svesna. U nekim slučajevima je u redu i potpuno ignorisati, kako se druga strana ne bi osećala neprijatno ili postiđeno.

Inspiracija, ne kopiranje

Različiti stilovi ljudi oko nas mogu uticati na nas. Kada nas inspiriše stil prijatelja ili poznanika, najbolje je koristiti njihov izgled kao inspiraciju, pre nego kupiti identične stvari. Tražiti sopstveni imidž po uzoru na druge je prihvatljivo, ali je važno imati sopstveni identitet i ne preuzimati elemente tuđeg izgleda bez doze originalnosti.

Iskren kompliment

Kada nam se zaista dopada šta druga osoba nosi, udeliti kratak, ali iskren kompliment može znatno poboljšati raspoloženje za taj dan. Pozitivna interakcija sa ljudima, čak iako su stranci, može postati lepa uspomena, a isto tako je važno primiti kompliment na adekvatan način. Takođe, uvek je pristojno podeliti gde je određen odevni predmet kupljen, u slučaju da drugu osobu interesuje.

Poštovanje kodeksa oblačenja na određenim mestima

Ako određen objekat ili događaj ima jasno navedena kodeks oblačenja, onda je važno poštovati ih i obući se u skladu sa pravilima. Osim što pokazuje dobru društvenu inteligenciju, predstavlja i poštovanje prema događaju i drugim gostima.

Bonton na reviji

Prisustvovanje revijama jeste uzbudljivo iskustvo i uvek postoji želja za snimanjem, fotografisanjem i objavljivanjem događaja na društvene mreže. Ipak, važno je podsetiti se zašto se revija održava, a to je zbog odeće koja se prikazuje. Koncentrisanje na modele i dizajn ispred sebe pokazuje poštovanje prema umetniku, kao i celom događaju. Između ostalog, uvek će postojati snimci i fotografije sa revija, tako da je nekada najbolje potpuno uživati u trenutku.

Negativna mišljenja držati za sebe

Dobro je udeliti konstruktivnu kritiku veoma bliskim osobama kada je u pitanju odevanje, sa namerom da skrenemo pažnju na odeću koja možda nije najbolji izbor, kao i podeliti savet i predložiti zajedničko modno istraživanje.

Ipak, izuetno je važno poznavati osobu, kako ne bi došlo do nesporazuma ili neprijatne situacije, jer neko ko nije dovoljno blizak može se uvrediti. Nije potrebno deliti svako lično mišljenje, pogotovo kada iz toga može nastati konflikt - ako se nekome sviđa to što nosi, nije neophodno porušiti im samopouzdanje i raspoloženje.

image