Magazin

Pet načina upotrebe eteričnih ulja koje još niste probali

Eterična ulja mogu da stimulišu obnavljanje i rast zdravih ćelija, ali i da regulišu fizičku, emocionalnu i psihičku ravnotežu čoveka. Umesto da se fokusiramo na uobičajenije načine upotrebe (kao što su aromaterapija ili masaža), možemo ih dodavati u domaće rastvore za čišćenje ili koristiti za osvežavanje ustajalog vazduha u prostoriji. Kako odrediti koje je pravo ulje za nas?
Pet načina upotrebe eteričnih ulja koje još niste probali© pexels/MART PRODUCTION

Aromaterapija, u prevodu sa grčkog znači "lečenje mirisom" i drevni je način lečenja koji se bazira na upotrebi esencijalnih (eteričnih) ulja, čiji mirisi imaju pozitivne uticaje na telo i duh ljudi.

Nijedno ulje ne deluje samo na jednu oblast, jedan organ ili problem i tip tegoba, već je njegovo dejstvo često višestruko i svestrano. Međutim, napominje se da je u aromaterapiji veoma bitan pravilan odabir ulja koje će najviše odgovarati i pomagati pacijentu u lečenju i postizanju psiho-fizičke ravnoteže.

Aromatična primena je jedan od tri osnovnih načina upotrebe eteričnih ulja. Dok drugi načini upotrebe zahtevaju njegovo konzumiranje ili tretiranje kože, aromatični način primene omogućava da se iskuse dobrobiti eteričnog ulja putem vazduha. Ovaj način predstavlja najjednostavniji način upotrebe a može se primeniti inhalacijom ili korišćenjem difuzera za osvežavanje prostora.

Eterično ulje u prostoru

Ustajali vazduh u prostoru loš je za zdravlje, pogotovo za respiratorni sistem, a nije ni prijatnog mirisa. Kao nus produkt, ukućani mogu imati loš imunitet, alergije i loše raspoloženje. Eterična ulja će vazduh ispuniti prijatnim mirisima, očistiti ga od štetnih mikroorganizama i učiniti zdravijim u svakom pogledu. Ovakav prirodan, nenametljiv i neškodljiv način dezinfekcije vazduha vrlo je koristan u kući ali u prostorima gde se okuplja veći broj ljudi. Takođe, možete i da pročistite vazduh u prostorijama nakon što je neko od ukućana bio bolestan. Šta vam je za to sve potrebno?

  • Difuzer - Nekoliko kapi sipati u difuzer, koji će kapljice raspršiti po vazduhu.
  • Raspršivač - Eterično ulje sipati u vodu i pomešati u raspršivaču, pa po potrebi primeniti za osveženje prostora, nameštaj ili posteljinu.

Ukoliko nemate difuzere ili raspršivače, najjednostavnije je da u posudi sa vodom na radijatoru ukapate 10 do 20 kapi jednog ili više eteričnih ulja prema izboru. Ako želite dodatno da očistite i dezinfikujete prostor to možete učiniti tako što ćete pomešati 4 kašike sirćeta, 3 decilitara vode i 10 kapi omiljenog eteričnog ulja koje ima antibakterijsko dejstvo. Ovo blago sredstvo pogodno je za svaku prostoriju u kući.

Takođe, kako bi osvežili ormare i fiokare u kući, možete iskoristiti komade pamučne tkanine ili vatu na koju ćete nakapati par kapi omiljenog ulja i staviti ih među odeću, peškire ili posteljinu. Dodatni benefit je što će ulje oterati i potencijalne moljce, pa se najčešće koristi lavanda ili limun u ove svrhe.

Primena na koži

Primena eteričnih ulja na koži je izuzetno efikasna metoda jer ova ulja lako prodiru u kožu. Kako bi se smanjila verovatnoću povećanja osetljivosti kože, posebno kada je reč o mladoj ili već osetljivoj koži, preporučuje se upotreba baznog ulja (poput kokosovog ulja), kako bi se jača ulja razblažila, a preporučena razmera je 1 kap eteričnog ulja na 3 kapi baznog ulja.

Nekoliko kapi ulja se može dodati i u toplu kupku, losion ili kremu za telu koju  inače koristite. Ukoliko se pojavi crvenilo, oseti peckanje to ulje ne bi trebalo više da koristite na koži.

Primena u kuhinji

Pojedina eterična ulja imaju bogatu kulinarsku istoriju i mogu se koristiti kao suplementi u ishrani. Doprinose zdravlju, kao i ukusu i aromi hrane. Kada se unose putem hrane, ona direktno kroz gastrointestinalni trakt ulaze u krvotok, kojim se prenose kroz telo.

Masaža

Aromaterapijska masaža opušta nervni sistem i poboljšava funkcije krvotoka i pomaže limfnu drenažu. Smanjenje efekata stresa, olakšanje psihičkog i fizičkog umora, samo su neki od benefita ovakve masaže. I ovde bi trebalo mešati ulje sa baznim uljima.

Različita lekovita svojstva koja imaju eterična ulja

Kada je reč o eliminaciji štetnih mikroorganizama, eterična ulja mogu biti:

  • antibakterijska - čempres, eukaliptus, lavanda, limun, limeta, čajevac, nana, njemačka kamilica, ružmarin, kadulja, sandala, slatka pomorandža, cimetov list
  • antivirusna - cimetov list, klinčić, eukaliptus, lavanda, limun, čajevac, origano, sandal, timijan
  • antigljivična - eukaliptus, lavanda, limun, čajevac, pačuli, kadulja, sandal, timijan
  • antialergijska - nemačka i rimska kamilica, lavanda, limun, eukaliptus, nana, čajevac, bor
  • antibiotska - bergamot, klinčić, eukaliptus, lavanda, limun, čajevac, origano, pačuli, nemačka kamilica

image