Magazin

Mračna strana švedskog stola: Šta kriju od posetilaca zaposleni u restoranima

Iako je već decenijama omiljen među milionima turista, švedski sto u stvarnosti krije mnoge mračne tajne. Od neadekvatnog obeležavanja namirnica, preko "recikliranja" obroka iz dana u dan, pa sve do nepoštovanja osnovnih mera higijene - šta sve skrivaju od nas zaposleni u restoranima sa švedskim stolom?
Mračna strana švedskog stola: Šta kriju od posetilaca zaposleni u restoranima© Canva / enginakyurt11

Gotovo svi restorani u okviru hotela i kompleksa za odmor i razonodu u svojoj ponudi imaju obroke na bazi švedskog stola u kojima svakodnevno uživaju turisti. Ipak, na društvenoj mreži Redit u poslednje vreme sve više i više zaposlenih u restoranima otkriva zbog čega bi trebalo da budemo obazrivi i po mogućnosti izbegavamo švedski sto.

Danas jedan obrok, sutra je to već nešto drugo

U restoranima koji u ponudi imaju švedski sto često dolazi do prenamene hrane, pa tako se ostaci jednog obroka gotovo uvek iskoriste za pripremu sutrašnjeg jela. U potvrdu tome su i dve objave koje su podelili korisnici Redita:

"Obično se dobar deo hrane prenameni, na primer, riblje jelo u ponedeljak može postati i riblja pita ili riblja čorba u utorak. Neki restorani će baciti hranu tek onda kada se ne može prenameniti", naveo je korisnik Terry Lo.

I korisnik pod imenom filthy_lucre izneo je "prljav veš" u javnost: "Moj prijatelj koji je radio na švedskom stolu mi je rekao da su od napola pojedenih komadića hleba koje su ljudi ostavljali na tanjirima pravili krutone za salate".

Čokoladne fontane izvor bakterija

Na oko prelepe čokoladne fontane koje se često mogu uočiti u restoranima sa švedskim stolom u stvarnosti mogu predstavljati pravo leglo bakterija premda gosti neretko ne mogu odoleti želji da u njih umaču kako hranu, tako i prste. Takođe, ne treba zanemariti ni to što su čokoladne fontane uvek na otvorenom, a samim tim su "na meti" i u nepredviđenim situacijama.

O takvoj jednoj istuaciji napisao je korisnik Indoorsman7: "Završio sam s jelom i prešao na desert. Dok sam se približavao čokoladnoj fontani, video sam dete kako je kinulo ditrektno u nju. Nije pokušao da pokrije usta, a činilo se da ni roditelje nije bilo briga. Nakon toga me više nije zanimalo isprobavanje fontane sa čokoladom".

Opis nije uvek istinit

U različitim kulturama različit je i odnos prema hrani, a brojni narodi u svojoj ishrani ne konzumiraju određene namirnice životinjskog porekla. Sa druge strane, postoje i ljudi koji su alergični na pojedine namirnice, zbog čega bi obeležavanje hrane trebalo da odgovara njenom pravom sastavu. Ipak, izgleda da pojedini vlasnici hotela i restorana o tome ne razmišljaju na taj način.

Svoje iskustvo podelila je i jedna mlada kuvarica koja je na Reditu upisana pod imenom terrerific: "U restoranu smo na doručku često posluživali kobasice, a ljudi su nas godinama ispitivali jesu li od svinjetine ili govedine. Gledajući unazad, znam da je to ljude zanimalo zbog kulturnih uverenja ili ograničenja u ishrani. Bila sam neupućena (i mlada) kuvarica koja je slušala kuvare kako se žale na glupe pomodne ljude, pa sam gostima rekla ono što su želeli da čuju".

Greške se maskiraju, a higijena ne poštuje baš uvek

Iako je broj gostiju restorana nemoguće unapred znati, predvideti koliko će posetilaca biti sasvim je moguće makar okvirno. I pored toga, greške se dešavaju. Svoje iskustvo podelio je jedan kuvar koji je naveo da nije bilo dovoljno odleđenih goveđih rebaraca, te je njegov šef odlučio da preostalu zamrznutu količinu stavi na duboko prženje, a propust zamaskira "barbekju" (roštiljskim) sosom.

Ni pitanje higijene nije nešto što se uvek poštuje, a tome je posvedočio korisnik Redita pod imenom _GottaCatchEmAll_ koji je podelio svoje iskustvo: "Jedan od mojih kolega na poslu je bacio celo rebro na pod, a to inače vlasnika košta otprilike 100 dolara. Zatim nam je rekao da ga samo isperemo i zamotamo".

Još jedan primer nepoštovanja higijene iznela je korisnica pod imenom Angryt0ast666: "Tip s kojim sam radila uzeo je smrznutu šunku, bacio je na pod i upotrebio kao stepenicu dok je ležala na podu u prljavoj vodi od suđa. Ona je poslužena kasnije te večeri".

Pored hrane na tanjir mogu dospeti i prašina, bube, pa čak i dlake

Nešto najužasnije što se može desiti u restoranu sa švedskim stolom jeste pronalazak nečega što ne pripada jelu u svom tanjiru. Primera je pregršt, pa su se tako brojni korisnici požalili kako su u svojim jelima nailazili na dlake, bube, dugmiće i slično, a ono što je podelio jedan od korisnika Redita koji je radio kao kuvar izazvalo je brojne kritike: "Ne mogu vam reći koliko su puta nađene dlake u testenini, a ako bi se kupac požalio na to, odneli bismo testeninu u kuhinju, sklonili dlaku, pričekali oko pet minuta, a zatim je vratili natrag".

image