Magazin

Sedam komplimenata koji mogu zvučati kao uvrede

Kada želimo drugome da udelimo lepu reč, često izgovorimo prve misli koje nam padnu na pamet, jer verujemo da će sagovornik sigurno shvatiti pozitivna osećanja koja pokušavamo da prenesemo. Međutim, nekada možemo napraviti grešku u proceni i naš kompliment može dobiti sasvim suprotno značenje. Nekoliko od najčešćih primera su vezani za fizički izgled, ali mogu imati veze i sa osobinama i ljubavnim životom druge osobe.
Sedam komplimenata koji mogu zvučati kao uvrede© Pexels/Gustavo Fring

Ponekada, čak iako imamo najbolje namere, možemo slučajno reći pogrešnu stvar i uvrediti sagovornika. Ako ste nekada nehotično napravili sledeće greške, ne bi trebalo da se osećate isuviše loše, ali bi bilo dobro odrređene "komlimente" izbaciti iz upotrebe, kako bismo izbegali nesporazume u budućnosti:

"Bolje ti stoji takva frizira/odeća/boje...

Kompliment nikada ne bi trebalo da počne upoređivanjem. Kada kažemo "bolje", suptilno (ili nesvesno) poručujemo drugome da su prethodno izgledali loše, a da su sada konačno "popravili svoj imidž".

U slučaju da zaista želimo dati drugome do znanja da im njihov novi stil mnogo bolje pristaje, postoje prikladniji načini da se izrazi lično mišljenje. Na primer, najbolje je samo reći da im nova boja kose mnogo lepo stoji, da nam se baš dopada njihova garderoba, da im boja majice koju nose ide uz ten i sl. Nije potrebno stavljati do znanja da su ranije izgledali kao da im je bilo potrebno "poboljšanje".

"Mislim da je super što te ne zanima šta drugi misle o tebi."

U prevodu: "Ja se nikada ne bih tako ponašao ili tako izgledao, ali izgleda da tebi dobro ide" ili "Kul je što si tako opušten, jer sigurno niko ne misli ništa pozitivno o tebi."

Navedeni kompliment često zavisi od konteksta i situacije, ali uglavnom je veoma očigledno kada nema pozitivne konotacije.  

"Lep/a si kad se nasmeješ."

Iako možemo imati najbolje namere kada ovako nešto izgovorimo, postoje dva moguća negativna značenja: "Bolje bi bilo da se konstantno smeješ, jer inače ne izgledaš toliko lepo" i "Hajde, ne budi mrgud i oraspoloži se, jer mi je tako lakše da te gledam."

Ako želimo nekome reći da nam je njihov osmeh zaista lep, dovoljno je samo reći: "Imaš veoma lep osmeh," što je direktno, kratko i ne može se shvatiti na pogrešan način.

"Sjajna si osoba, kako i dalje nemaš dečka/devojku?"

Kada govorimo nekome da je zanimljiva osoba, pretvaranje komplimenta u ispitivanje o njihovom privatnom životu može dovesti do neprijatne situacije, jer ne želi svako da deli informacije iz privatnog života sa nama. Takođe, na ovaj način se određeni kvaliteti pojedinca porede i direktno vezuju sa njihovim (ne)uspehom u ljubavnom životu, što poptuno oduzima na iskrenosti komplimenta.

Ako želimo nekome reći da nam se dopada, u redu je reći im samo jednostavnu frazu, koja isključivo asocira na njihove pozitivne osobine. Ako želimo da ih ispitamo o ljubavnom životu i smatramo da je prikladno, onda je dovoljno postaviti direktno pitanje, bez prethodnog laskanja. U slučaju da odnos nije dovoljno blizak, onda je bolje potpuno izbegavati pitanja o emocionalnom životu, pogotovo kada su "prikrivena" komplimentom.

"Mnogo si smršao/la!"

Osim kada smo potpuno sigurni da je neko namerno uložio trud i promenio navike na bolje kako bi smršao, nikada ne bi treblo komentarisati promene izgleda nečijeg tela. Nikada se ne može pretpostaviti da li je druga osoba smršala svesno, zbog određene bolesti ili čak zbog poremećaja u ishrani. Kada se spominje drastična promena u njihovom izgledu, može ih samo podsetiti na potencijalne negativne uzroke mršavljenja i kompliment ne mogu shvatiti kao pozitivan.

"Nisam znao da si toliko zanimljiv!"

Drugim rečima: "Mislio sam da si prilično dosadan." Iako možda zaista tako ne mislimo, navedeni "kompliment" (pogotovo kada se koristi prošlo vreme) može da odaje takav utisak. Bolje je samo reći "Vau, ti si baš zanimljiv/a" i izbeći bilo koji implikaciju da smo ranije mislili suprotno, osim ako nismo sigurni da se druga strana ne bi uvredila.

"Izgledaš kao potpuno druga osoba kada se našminkaš!"

Dve verzije shvatanja komplimenta su: "Sada izgledaš super, trebalo bi češće da se šminkaš," ili "Mislim da imaš previše šminke i ne mogu da te prepoznam." Očigledno je da ni jedan od dva izbora nisu pozitivna, jer niko ne želi da čuje da "postaje druga osoba" kada napravi malu promenu u izgledu.

Kao i u prethodnim slučajevima, najadekvatnije je reći "Šminka ti izgleda sjajno", a ako nam se ne dopada, uvek je bolje prećutati. Ako smo dovoljno bliski, možemo nasamo udeliti nekoliko konstruktivnih saveta.

image