Magazin

Pet znakova da ne jedete dovoljno lisnatog povrća

Zeleno, lisnato povrće nutricionisti smatraju superhranom. A tamno zeleno lisnato povrće se smatra jednom od najhranljivijih namirnica koje se mogu jesti, pre svega jer je puna vitamina i minerala koji podržavaju osnovne funkcije tela. Međutim, ako kelj, rukola i spanać nisu visoko rangirani na vašoj listi omiljenih namirnica, niti su zastupljeni u vašoj ishrani,očekujte ovih pet znakova koji će vam signalizirati da telo ne dobija dovoljno zeleniša.
Pet znakova da ne jedete dovoljno lisnatog povrća© freepik/ freepic.diller

Ishrana je jedan od bitnih elemenata našeg zdravlja, a voće i povrće bogato vlaknima trebalo bi da bude u velikoj meri na meniju, kažu stručnjaci, a prenosi portal "Best lajf". Možemo čak primetiti određene znakove ili simptome koji ukazuju na to da je naša ishrana neadekvatna, a evo koje signale telo šalje ako ne konzumira dovoljno zeleniša:

1. Nedovoljno pražnjenje creva ("zatvor")

Prvi znak koji možete primetiti da ne jedete dovoljno lisnatog zelenog povrća je konstipacija. "Lisnato povrće je bogato vlaknima, koja pomažu zdravo varenje hrane i sprečavaju 'zatvor'. Ako neko ima retko pražnjenje creva ili poteškoće sa stolicom, to bi moglo ukazivati na nedostatak dijetetskih vlakana iz lisnatog zelenila", kaže Tejlor Osbaldeston, holistički nutricionista i napominje da je preporučeni dnevni unos vlakana za odrasle oko 25 do 30 grama. Međutim, konstipacija može imati i niz drugih uzroka, pa može uključivati nedostatak vežbanja, nedovoljnu hidrataciju, manju ili prekomernu težinu, anksioznost ili depresiju i još mnogo toga. Ako uključivanje više lisnatog povrća i drugog voća i povrća bogatog vlaknima u vašu ishranu, ne pomogne u otklanjanju simptoma, Osbaldeston predlaže da razgovarate sa svojim lekarom kako biste utvrdili da li postoji neki drugi uzrok.

2. Pokazujete znake nedostatka vitamina

Neunošenje dovoljno lisnatog povrća takođe može dovesti do određenih nedostataka vitamina, kažu stručnjaci. Lisnato povrće je prepuno esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamine A, C, K, folat i gvožđe. Preskakanje zeleniša u ishrani može izazvati nedostatke hranljivih materija, što potencijalno dovodi do simptoma kao što su umor, oslabljena imunološka funkcija, slabo zarastanje rana i narušeno zdravlje kostiju, kažu lekari. Ukoliko imate ove simptome, lekar će možda želeti da uradi testove krvi kako bi utvrdio da li nedostatak vitamina može biti osnovni uzrok. 

3. Hroničan manjak energije

Gvožđe i magnezijum igraju ključnu ulogu u održavanju optimalnog nivoa energije, a u ishrani mnogih ljudi, tamno lisnato povrće je njihov glavni izvor. "Neadekvatan unos ovih hranljivih materija može dovesti do umora, slabosti i smanjenja energije. Preporučeni dnevni unos gvožđa za odrasle je oko 8 do 18 miligrama, a za magnezijum je do 420 miligrama", objašnjava Osbaldeston. Zbog toga, ukoliko neko oseća pad energije oko podneva, trebalo bi da doda malo kelja, zelja, spanaća ili blitve u ručak, što može pomoći da se nivo energije oporavi. Osbaldeston napominje da se generalno preporučuju dve šolje lisnatog povrća u svakodnevnoj ishrani i smatra da ih je najlakše uključiti u salate ili u smutijima. Takođe, mogu se jesti kao prilog. 

4. Javljaju se problemi sa kožom

Još jedan potencijalni znak da ne jedete dovoljno lisnatog zelenila je da imate problema sa kožom. Lekari kažu da je to zato što zeleno lisnato povrće sadrži antioksidante i fitokemikalije koje podstiču zdrav izgled kože. Neadekvatna konzumacija ovog povrća može doprineti problemima poput suve kože, kože bez sjaja ili povećana podložnost oštećenjima koje može izazvati klima, odnosno sredina u kojoj se živi. Ukoliko se primete neki od navedenih simptoma, promena ishrane može biti prva linija odbrane. Trebalo bi jesti širok spektar biljne hrane bogate vitaminima i mineralima - uključujući i tamno lisnato povrće.

5. Imate problema sa održavanjem zdrave težine

Lisnato povrće ima malo kalorija i mnogo vlakana, što znači da može dobro zasititi, pa čak i obuzdati glad. Ovo, kao i drugo povrće bogato vlaknima, čini ih korisnim alatom za održivo upravljanje težinom. Baš zato nutricionisti smatraju da ukoliko u ishrani nema dovoljno lisnatog povrća, možda će biti teže održati zdravu težinu ili kontrolisati veličinu porcije hrane. Najbolji plan ishrane je onaj kojeg ćete se pridržavati, tvrde stručnjaci. Trebalo bi, prema njihovim rečima, imati dobro isplanirane obroke koji uključuju puno voća i povrća, zdrave masti, složene ugljene hidrate i nemasne proteine za optimalnu ishranu.

"Važno je napomenuti da ovi simptomi ne moraju nužno ukazivati na nedostatak lisnatog zelenila u ishrani, jer mogu biti uzrokovani i drugim faktorima koje bi trebalo ispitati", kaže Meri Sabat, nutricionista i lični trener. 

image