Magazin

Pet najskupljih venčanica na svetu

Pronalaženje savršene venčanice svakako je uzbudljivo ali i pomalo stresno. Takođe u velikoj meri može opteretiti i budžet. Bez obzira da li buduća mlada želi jednostavnu ili čak dizajnersku haljinu po meri, vrlo je lako brzo preći granicu planiranih troškova. Milion dolara za venčanicu svojih snova? Ko su žene koje sebi mogu da priušte ovaj luksuz i kako su izgledale u njima na njihov najvažniji dan?
Pet najskupljih venčanica na svetu© freepik/vecstock

U carstvu luksuza i raskoši, venčanja su oduvek zauzimala posebno mesto, simbolizujući sjedinjenje dve duše. Ali za neke, želja da ostave utisak prevazilazi sva očekivanja pa rezultira kupovinom basnoslovno skupih venčanica koje oduzimaju dah i izazivaju strahopoštovanje i divljenje.

Žene su se oduvek trudile da haljina u kojoj će se udati bude što lepša i raskošnija. U davna vremena, kada se većina brakova sklapala iz računa, venčanica je trebalo u najboljem svetlu da prikaže ne samo mladu, već i porodicu iz koje dolazi. Devojke su se tada udavale obučene u svoju najbolju haljinu, a pripadnice kraljevskih kuća, plemkinje i neveste iz bogataških porodica nosile su svilu i kadifu, ukrašenu draguljima i protkanu zlatnim nitima.

Venčanice su se razlikovale u zavisnosti od životnog standarda roditelja i svaka porodica se trudila da se kroz mladinu haljinu na neki način "predstavi" svojoj zajednici. Tako su vremenom ove haljine postajale sve bogatije i ukrašenije. Tako smo došli i do toga da neke venčanice koštaju i do nekoliko miliona dolara! Koje su to najkuplje venčanice na svetu?

5. Venčanica Selme Hajak - 434.000 dolara

Glumica se udala za Fransoa-Anrija Pinoa, generalnog direktora grupe Kering, u aprilu 2009. godineu Veneciji, Italija. Venčanica koju je popularna glumica nosila kreirala je modna kuća Balensiaga, a dizajnirao je Nicola Žeskier, imala je detaljan duboki V izrez koji se nastavljao u suknju. Haljina je koštala veliki deo kusur od 434.000 dolara, zajedno sa raskošnim prijemom na A-listi - pod pretpostavkom da nije jeftino iznajmiti najstariju opersku kuću u celoj Evropi.

4. Kim Kardašijan - 500.000 dolara

Kada su se Kim Kardašijan i Kanje Vest venčali 2014. godine, ona je prošetala u Živanši haljini od 500.000 dolara. Venčanica je bila izrađena po meri, sa dugim rukavima i naglašenom siluetom. 

3. Viktorija Svarovski - Milion dolara 

Venčanica po meri koju je nosila naslednica brenda Svarovski, procenjena je na čitav milion dolara. Njena venčanica imala je 500.000 kristala, a takođe je nosila dug veo, kako bi upotpunila izgled dostojan princeze.

2. Kraljica Elizabeta II - 1, 6 miliona dolara

Za venčanje sa princom Filipom, kraljica Elizabeta nosila je venčanicu od satena, dugih rukava, sa cvetnim vezom i kristalnim i bisernim aplikacijama. Rečeno je da je Norman Hartnel, dizajner haljine, bio inspirisan Botičelijevom slikom "Proleće". U to vreme,1947. godine, kraljica je platila 42.000 dolara za svoju venčanicu, što je ekvivalent današnjem iznosu od 1,6 miliona dolara. 

1. Serena Vilijams - 3,5 miliona dolara

Profesionalna teniserka 2017. godine je nosila kreaciju Aleksandra Mekvina. Uz venčanicu išao je dug ogrtač i dubok dekolte, a u istoriju je ušla kao vlasnica najskuplje venčanice. 

image