Magazin

Briga o finansijama glavni okidač za depresiju kod milenijalaca

Finansijska neizvesnost jedan je od glavnih okidača za anksioznost i depresiju mlađih generacija, a poslednja naučna istaživanja pokazala su da je čak 54 procenta milenijalaca makar jednom doživelo depresivna stanja usled brige oko novca i egzistencije.
Briga o finansijama glavni okidač za depresiju kod milenijalaca© Canva / David Pereiras

Postoje brojni razlozi zbog kojih se milenijalci svrstavaju u jednu od najosetljivijih kategorija svetskog stanovništva, a jedan od najznačajnijih jeste finansijka neizvesnost sa kojom se ova generacija suočava u današnje vreme. Tridesete i četrdesete godine možda su i najizazovniji period života, a upravo u tom dobu sada se nalaze milenijalci, čija je svakodnevnica ispunjenja velikim prekretnicama i važnim životnim odlukama - od kupovine sopstvene nekretnine, pa sve do planiranja porodice.

Milenijalci rastrzani između karijere, društvenog života i porodice

Rastrzani između želje da grade karijeru, poseduju lični životni prostor, održavaju društveni život na zadovoljavajućem nivou i grade emotivne odnose, milenijalci sve više vremena ulažu i u planiranje svojih finansija, koje, zbog izazovne situacije sa pandemijom Korona virusa i neizvesnosti na tržištu rada, predstavljaju veoma "klizav" i nestabilan teren.

I dok nestabilnost na ekonomskom tržištu utiče jednako na sve generacije, milenijalci su ti koji su izvukli "deblji kraj", budući da je u poslednje tri godine njihova egzistencija i mogućnost da steknu kapital bila poljuljana smanjivanjem zarada i zatvaranjem brojnih radnih mesta. Drugim rečima, baš u vreme kada je trebalo da zarađuju najviše i konačno "stanu na noge", oni su vodili bitku za opstanak.

"Milenijalci su odrasli u doba globalnih i finansijskih previranjam i bili svedoci ekonomskih promena u godinama ličnog formiranja. Otud i razlike u finansijskim navikama u odnosu na prethodne generacije", navela je Suzan Smit, direktor finansijskog velnesa u Njujork Lajfu.

Finansijska neizvesnost okidač za anksioznost i depresiju milenijalaca

Borba za opstanak koju milenijalci vode evo već treću godinu zaredom neosporivo je ostavila posledice i na njihovo mentalno zdravlje, a čak 54 procenta milenijalaca izjavilo je da su finansijske poteškoće u jednom periodu života bile okidač za anksioznost ili depresiju. Nedavno objavljeni podaci osiguravajuće kuće Nortvestern Mjučual zasnovani su na istraživanju 2.700 odraslih uzrasta od 27 do 42 godine, a anketama su bili obuhvaćeni i drugi aspekti života, poput prijateljstava, fizičkog zdravlja i stabilnosti zaposlenja.

"S obzirom na neizvesnost koju smo svi iskusili u proteklih nekoliko godina, logično je da se neki ljudi trenutno osećaju manje sigurni u svoju finansijsku situaciju u odnosu na druge faktore u svom životu", rekao je Tim Džerend, direktor osiguravajuće kuće Nortvestern Mjučual u saopštenju za javnost.

Generacija Zed "na tankom ledu", bebi bumeri relativno stabilni

Ni generacija Zed nije mnogo bolja u pogledu finansijske sigurnosti - čak 47 posto ispitanika navelo je da je finansijska neizvesnost uzrok njihove depresije, a 44 procenta njih je makar jednom mesečno provelo noć bez sna, razmišljajući o tome kako da "skrpe kraj sa krajem".

Bebi bumeri (rođeni dve decenije posle završetka Drugog svetskog rata) su u ovoj kategoriji pokazali najveću sigurnost i stabilnost, i tek 20 procenata je izjavilo da su u nekom periodu u protekle tri godine osetili da im "tlo izmiče pod nogama".

image