Magazin

Da li je bezbedno da popijete čašu vina u koje je upala mušica

"Garant je pokupila neke bakterije koje mogu da izazovu infekcije i bolesti", vrzmaju vam se ovakve misli i razmišljate da prospete piće. Činjenica je da vinske mušice jedu raspadnutu hranu, naseljavju kante za smeće i druga nehigijenska mesta. Pokvarena hrana je bogata klicama, koje mušica može da pokupi i odnese do mesta gde će da sleti, tačnije do vaše čaše. Ova situacija je posebno naporna za osobe koje su gadljive, ali nije razlog za paniku. 
Da li je bezbedno da popijete čašu vina u koje je upala mušica© Celina

Uživate na terasi dok vetrić pirka uz čašu omiljenog sovinjon blana i taman da otpijete gutljaj, primetite da u vinu "pliva" dosadna vinska mušica. S obzirom da znate gde mušice borave, sugurno se pitate da li da popijete piće?

Naučni dokazi sugerišu da ne prosipate vino u koje je upala vinska mušica, jer može bez problema da se konzimira. Naravno, prvo uklonite muvu, nastavite gde ste stali i počnete da uživate u piću Bogova. Takođe, stručnjaci tvrde da vinska mušica neće promeniti ukus vina, čak i ako vam upadne njih nekoliko.

Iako klice koje muve skladište u vinu mogu biti prisutne u dozi koja je dovoljno visoka da izazove bolest, malo je verovatno da će izazvati infekciju. Dakle, po svoj prilici, kontaminirano vino se može piti bez štetnih efekata bez obzira da li je ohlađeno ili ne.

Vina se smatraju i antibakterijskim pićima i ukoliko klice dospeju u čašu, verovatno će se toliko oštetiti, da će znatno smanjiti sposobnost zaraze.

Čak i ako klice nisu direktno pogođene zbog samog vina, želudačna kiselina će ih "dokrajčiti". Klice koje izazivaju trovanje hranom su veoma osetljive na kiselinu koja oštećuje njihov DNK, a u želucu, klice moraju da prevaziđu druge smrtonosne barijere kao što su digestivni enzimi ili sluz, ali i prirodnu odbranu imunog sistema koja je uvek budna. Zato je malo verovatno da će klice koje deponuju vinske mušice da izazovu infekciju.

Poznato je da alkohol zadržava klice i jedan je od razloga zašto vino može da se čuva tako dugo. Nekoliko laboratorijskih studija je takođe pokazalo da kombinovani efekti vinskog alkohola i organskih kiselina, kao što je jabučna kiselina, mogu zadržati rast ešerihije koli i salmonele, piše Sajns alrt.

image