Magazin

Metoda 5S : Čist i uredan dom u samo pet jednostavnih koraka

Uredan i čist životni prostor jedan je od preduslova za prijatan boravak u njemu, ali je zbog dinamičnog rasporeda, dece i kućnih ljubimaca on najčešće samo san. Zahvaljujući japanskim ekspertima i njihovoj metodi "5S" vaš stan ili kuća mogu postati baš kao iz snova, a ključ je u 5 jednostavnih koraka na slovo "s".
Metoda 5S : Čist i uredan dom u samo pet jednostavnih koraka© Canva / fotostorm

Ne postoji ništa lešpe od čiste kuće u kojoj je sve na svom mestu, ali da bi ona postala i ostala cakum-pakum, potrebno je posvetiti joj dosta vremena. Neočekivano (ili ipak ne), ali recept za čist i uredan životni prostor dolazi od Japanaca, odnosno iz njihove automobilske industrije, koja je implementirala metodu "5S" za bolju organizaciju prostora.

"5S" metoda je recept za čist i uredan dom

Kreiran u Japanu, metoda "5S" ima zadatak da poboljša efikasnost i ujedno redukuje sve nepotrebne komponente kako bi kompletan sistem funkcionisao bolje i bio jednostavniji za održavanje. Naziv metode je nastao spajanjem 5 prvih slova svakog pojedinačnog koraka koji ga čini na engleskom jeziku:

  • Sortiranje - sve što se ne koristi i nema svrhu se odlaže ili baca
  • Slaganje - sve što se koristi, slaže se tako da bude pristupačno za uzimanje i odlaganje
  • Sjaj - svaki predmet se čisti, tako da bude sjajan, bez mrlja i prašine
  • Standardizacija - proces se standardizuje tako što se kreira ček-lista aktivnosti
  • Svakodnevno ponavljanje - održavanje reda leži u kontinuiranom ponavljanju aktivnosti

Kako se "5S" metoda primenjuje u održavanju doma

Ispostavilo da je delotvornost ove metode jednako dobra i u automobilskoj i drugim industrijama, ali i u organizaciji doma, budući da jasan okvir ne ostavlja previše prostora za izbegavanje ili gubljenje u aktivnostima. Prvi korak je eliminisanje svih nepotrebnih sitnica u stanu koje samo sakupljaju prašinu, a kada se otarasite svega što vam ne treba, preostale stvari se slažu tako da budu na dohvat ruke. Nakon toga sledi čišćenje, a zatim najjednostavniji korak - održavanje. Prosto kao pasulj, što bi se reklo.

"Cela zamisao "5S" metode jeste da imate samo ono što vam je potrebno i da svaki predmet ima svoje mesto u domu", objasnila je Rebeka Enberg, ekspert za organizaciju doma.

Metodu možete primenjivati postepeno, a čak ni deca i ljubimci nisu prepreka

U okviru životnog prostora, ovaj metod možete početi da primenjujete postepeno, od jedne prostorije preko svih ostalih, a zatim ovako možete organizovati i terasu, podrumske prostorije ili garažu. Ograničenja nema.

Takođe, nezavisno od toga da li imate decu i kućne ljubimce ili ne, implementacija ove metode je moguća u svakom trenutku. Jedino što vas može u tome omesti jeste vaš odnos prema predmetima koji ne služe ničemu, a imaju za vas neku sentimentalnu vrednost. No, ni ovo ne mora biti prepreka - i u svetu, i kod nas, postoji mogućnost iznajmljivanja specijalizovanih kontejnera u kojima možete odlagati sve predmete koje vam je žao da bacite ili koje nemate gde skladištiti.

image