Magazin

Futuristička revolucija iz Kine: Automobil-amfibija, brzina i plovidba u jednom

Jedan od najbrže rastućih brendova električnih vozila na svetu, kineski BID JangVang, ovih dana privukao je mnogo pažnje nakon što je predstavio pravi automobil-amfibiju čija je vrednost 250.000 dolara. Sa četiri elektromotora, U8 do "stotke" stiže za samo tri sekunde, ali je njegova sposobnost da se pretvori u plovilo ono što je oduševilo sve ljubitelje četvorotočkaša.
Futuristička revolucija iz Kine: Automobil-amfibija, brzina i plovidba u jednom© Youtube / CarNewsChina

Ambiciozni projekat kineske automobilske kompanije BID JangVang, terenac U8, privukao je mnogo pažnje ljubitelja četvorotočkaša na električni pogon, a razlog za to nisu samo dobre performanse u vožnji ili futuristički dizajn, već i činjenica da se ovaj SUV za tren oka pretvara u plovilo. Cena vozila kreće se oko 250.000 američkih dolara, što je imajući u vidu sve karakteristike, sasvim opravdano.

Kineski terenac samo što ne leti

Karakteristike kineskog terenca zaista su impresivne: pokreću ga čak četiri elektromotora od 220 do 240 kilovata, šasija je adaptirana za "of-roud" vožnju, a od nule do 100 kilometara na sat, U8 stiže za neverovatne tri sekunde. Karakterišu ga i točkovi sa funkcijom "360 stepeni" koji omogućavaju da se vozilo okreće praktično u mestu.

Ipak, najzanimljivija sposobnost kineskog modela U8 jeste to što se on čas posla pretvara u plovilo i pluta, pa čak i kreće kroz vodu brzinom od 3 kilometra na čas u trajanju od 30 minuta. Prilikom ulaska u vodu, automobil automatski isključuje motore, podiže vešanje i hermetički zatvara sve prozore, dok paralelno otvara šiber koji je pozicioniran na krovu i sistem klimatizacije prebacuje u režim recirkulacije, odnosno strujanja vazduha iz kabine.

Futuristički enterijer i masaža vrućim kamenjem

Enterijer vozila opremljen je sa dva ekrana dijagonale 23,6 inča u visokoj rezoluciji za vozača i suvozača, dok je centralni ekran od 12,8 inča osetljiv na dodir, a putnicima su na raspolaganju čak tri bežična punjača za telefone, kao i frižider za duga putovanja.

Pored toga, u sedišta je ugrađena specijalna oprema za masažu vrućim kamenjem sa 10 masažnih tačaka, čime se ugođaj u vožnji podiže na najviši mogući nivo. Vozilo je opremljeno sa čak 40 senzora, 16 kamera i 14 ultrazvučnih senzora, poseduje funkciju automatizovanog parkiranja, dok se u budućnosti planira implementacija autopilota za vožnju po gradu.

image