Magazin

Kako da što bezbolnije prihvatimo otkaz

Dobiti otkaz svakako nije prijatna situacija. Stručnjaci savetuju da tu informaciju pokušate da prihvatite što mirnije i da ne paničite, jer postoje strategije koje pomažu da održite finansije i karijeru na pravom putu bez obzira što se ovo dogodilo.
Kako da što bezbolnije prihvatimo otkaz© Magnet.me/unsplash

Otpuštanja sa posla može biti razorno za čoveka i emocionalno i finansijski. Svi će se složiti da to nije jednostavna situacija. Misli se roje, u sebi postavljate hiljadu pitanja - šta i kako sad, pomišljate da nikad nećete naći drugi posao. Padate u stanje šoka - jer, kako ćete platiti račune i preživeti naredni mesec? Osećate da bi trebalo da šaljete svoj CV svim firmama, nabrajate ljude koje poznajete, a koji bi mogli da vam pomognu.

Ipak, stručnjaci kažu da u ovakvoj situaciji najpre treba sebi dati oduška: "Ljudima koji su nedavno otpušteni potrebne su nedelja ili dve, da procesiraju i prođu kroz svoje emocije i oporave se od onoga što se verovatno čini kao traumatično iskustvo. Prioritet je mentalno i emocionalno blagostanje, jer će ono osigurati bržu i efikasniju potragu za poslom", kaže Kristen Zavo, stručnjak za karijeru.

Obratite se svojim kolegama, prijateljima i porodici

Umrežavanje je jedan od najboljih načina da preuzmete sledeći korak u karijeri. Možete objaviti na društvenim mrežama da ste u potrazi za poslom, ali preporučljivo je da pošaljete privatne poruke bivšim kolegama, kao i šefovioma.

"Obe metode za pronalaženje posla su korisne. Ali, najviše uspeha sam videla u individualnom kontaktu. Preporučujem osobama koje traže posao da iskoriste svoju mrežu i da se povežu sa novim ljudima iz oblasti njihovog interesovanja ali putem direktinih poruka", dodaje Zavo.

Navedite svoja dostignuća

"Ukoliko napišete listu vaših dostignuća, uključujući i uspehe koji nisu povezani sa karijerom, to može da pomogne da se podsetite na svoju prirodnu snagu, sposobnost i otpornost da prebrodite svaki neuspeh, kaže Zavo.

Razmislite o promeni karijere

Umesto da odmah tražite slične poslove, otpuštanje pruža savršenu priliku da karijeru usmerite na neki drugi poziv ili čak da pokrenete sopstveni posao. "Iako otpuštanje može da izgleda poražavajuće, to je takođe prilika da ponovo procenite, i ako želite, usmerite svoju karijeru u pravcu koji više odgovara vašim potrebama i željama", navodi stručnjak za karijeru.

"Part tajm" poslovi su isto opcija

"Svaki prihod će dobro doći", kaže Izabel Barou, direktorka finansijskog planiranja. "Posao sa skraćenim radnim vremenom je bolja ideja nego da pokušavate da se fokusirate samo na dugoročni cilj zamene izgubljenog posla. Zapamtite da će se vaše finasije oporaviti, poslovi će ponovo postati dostupni, ali morate da se fokusirate na kratkoročne potrebe za novcem".

Upravljanje finansijama nakon otkaza

Najteži deo gubitka posla je suočavanje sa finansijskim posledicama - posebno ako finansije nisu bile savršene pre nego što je došlo do otpuštanja. Realno sagledavanje stanja i preduzimanje akcija će minimizirati uticaj gubitka posla. Potrebno je da stvari sagledate onakvim kakve jesu - koliko je zaista potrebno da izdvojite za kiriju, ratu za kola, hranu.

"U tom slučaju imate pogled na svoje finansije iz realne perspektive kako biste mogli da vidite na šta treba da potrošite", kaže Kortni Alev, finansijski stručnjak. Ona savetuje da "ne zaboravite da razmotrite bilo koje druge prihode kao što su plata supružnika, otpremnina ili neke druge eventualne izvore", piše Ril simpl. 

"Morate da dobijete jasnu sliku o tome šta imate na rasploganju", kaže.

Bez rasipanja

Kada se radi o renti za stan i kola, hrani i računima nemonovno je da ćete morati da izdvojite novac. Ali, postoji mogućnost da trošite priličan iznos na stvari koje nisu toliko bitne. Pregledajte izvode svoje kreditne i debitne kartice da biste pronašli stvari koje možete da "obrišete" sada iz svog budžeta.

Ne zaboravite da je sve ovo privremeno

Posle dobijanja otkaza, sigurno ćete vam biti teško i zastrašujuće, ali zapamtite da otkaz nije konačna stvar u životu i ne traje zauvek - ukoliko želite da radite. 

image