Magazin

"Bambi" se vraća na velika platna u novom ruhu: Ključna scena izbačena

Kultni crtani film o ljupkom Bambiju uskoro će se prikazivati u novom ruhu, a ono po čemu će se razlikovati od trenutne verzije jeste scena u kojoj maleno lane ostaje bez majke. Promena je najavljena kako bi deca bila pošteđena traumatičnog događaja, a po reakcijama na društvenim mrežama, publika je veoma podeljena - jedni smatraju da je modernizacija kultnog lika nepotrebna i neprikladna, dok drugi misle da je surovu scenu ipak bolje ukloniti.
"Bambi" se vraća na velika platna u novom ruhu: Ključna scena izbačena© YouTube / Entertainment Access

Crtani film o lanetu Bambiju nastao je još davne 1942. godine, a uz ovaj klasik odrastale su čitave generacije. Ipak, godine su uzele svoj danak, a mlađa publika o ovom genijalnom delu gotovo da ništa i ne zna. Kako bi se Bambijeva priča približila i novijim generacijama, originalni crtani film delimično će se izmeniti.

"U originalnom Bambiju ima lepih trenutaka, ali moderna publika očekuje nešto drugačije", istakla je Lindzi Anderson Bir koja je angažovana na adaptaciji scenarija.

Scena u kojoj Bambi ostaje bez majke će se ukloniti iz crtanog

U aktuelnoj verziji crtaća scena u kojoj ljupki Bambi ostaje baz majke jedna je od najdramatičnijih i najtraumatičnijih čak i za odrasle, a naročito za decu koja se do tada nisu nikada susrela sa pojmom smrti. Naime, maleni Bambi nakon majčinog upozorenja počinje da beži od čoveka, dok se u pozadini čuje hitac iz puške, a kada se okrene, on shvata da njegove majke nema iza njega, odnosno da ju je lovac upucao.

Trenutak u kome deca shvataju šta se zapravo dogodilo slama njihova srca, i baš iz tog razloga je poseban akcenat prilikom adaptacije Bambija stavljen na emocionalno duboke trenutke iz crtanog filma.

"Da ne kvarim zaplet, ali postoji scena umiranja majke za koju mislim da su deca i neki roditelji danas osetljiviji nego što su bili ranije" objasnila je Bir u intervjuu za Kolajder.

Publika podeljena - mnogo "za", a još više "protiv"

Na društvenoj mreži Iks (ranije Tviter) mnogi korisnici izjavili su da ih je vest o modernizaciji crtanog filma o Bambiju veoma razljutila, budući da je usklađivanje sa novim, modernim stavovima društva, svojevrsno skrnavljenje ovog večnog klasika. "Upropastiće Bambija", "Ne želimo rimejk ovog klasika" i "Kako će se deci približiti novija verzija filma?" samo su neki od komentara "protiv". Sa druge strane, ima i onih koji sa nestrpljenjem iščekuju novu, modernizovanu verziju crtaća u kojoj neće biti dramatičnih scena.

Scena je trebalo da bude još realističnija, ali je Dizni odustao od ideje

U ranijoj verziji crtanog filma "Bambi", glavni junak je trebalo čak i da primeti kobni hitac iz puške, a zatim se i vrati unazad kako bi pronašao svoju majku kako leži u lokvi krvi. Srećom, Volt Dizni je zaključio da bi ovakva scena bila isuviše traumatična i surova, te je od nje odustao i pre prve projekcije, čime je (makar delimično) poštedeo mnogobrojnu publiku suza.

image