Magazin

Venera u Devici: U potrazi za jednostavnim rešenjima

Ovog oktobra, vest da je Venera ušla u Devicu mogla bi da se najavi sa "Venera više nije u Lavu! (konačno)". Zavesa se spustila i sada treba dočekati još i da se strasti smire, energije spuste, uzemlje. Da se opekotine zaleče. Sva silina Venere koja je bila u Lavu, koja je hrabro jurišala na ljubavne frontove ovde više nije to. Snaga je iscurela poput peska u peščanom satu i sada nas mogu spasiti samo jednostavna rešenja ili ona po modelu, jer neko je već pre nas bio na sličnom mestu.
Venera u Devici: U potrazi za jednostavnim rešenjima© freepik/freepik

I kao da je ova Venera u Devici (do 8. novembra) i dalje na peščanoj obali, zagledana u more ali sada, mnogo više u taj pesak. Zato i pronađe nečiji prsten, neobičnu školjku malko okrnjenu koju će staviti u džep ili sat koji je stao na tri i petnaest.

Neko misli na mene, pomisliće, dok se zapravo više bude pitala da li je sat stao u tri i petnaest noću ili u podne. Da li su ga izgubili turisti, možda neka žena, majka četvoro dece pa nije ni primetila sakupljajući dečije kofice i kreme da je sat ispao iz nesesera. Ili, možda je sat pripadao devojci, mladoj i stidljivoj koja je na tom baš mestu doživela nešto što se ne zaboravlja u po noći.

A ako je nema na plaži, evo Venere u Devici u vrtu, pred kućom. Misli o sestri, majci, prijateljicama kojima baš želi da se javi i sa njima vidi ovih dana što će i učiniti. A sve do jedne su zabrinute. Imaju brige o poslu, ili deci, ili nekom ljubavnom ili zdravstvenom problemu. A ako nije ni tu, eno je u knjižarama i sprema listu za sajamske popuste. Usput baca letimično pogled na naslove, pa malo komentariše fontove i dizajn jer i sama se bavi grafičkim dizajnom već godinama. Ta superosetljivost za nežnu reč, pravu reč saopštenu sa najvećom pažnjom od nje može napraviti rođenu književnicu što nekada i bude, ali ako se izražava vizuelno onda su to umetničke struje gde sve radi brilijantno.

Retko postane psiholog iako ovaj period upravo zbog ljubavnih problema mnoge navede da se jave terapeutima. Takođe ljudi dok je Venera u Devici imaju potrebu za negom svog tela, briga o zdravlju je na vrhuncu, mere se kalorije. Najčešći problemi osim kozmetičkih, su sa stomakom, varenjem, crevima, tada se uzimaju bez recepta lekovi za gastritis, pije soda bikarbona, čaj od kamilice, majčine dušice, a ako ništa ne pomogne tu je kućna apoteka. Otuda je češća među farmaceutima nego terapeutima. U biljke i prirodu veruje, ali zbog lenjosti ako nema servirano, i apoteke joj nisu strane. Zato je važno ne preterivati i ne uzimati kako to obično savetuju svi, lekove na svoju ruku. Jer može i da pretera ili izazove kontraindikacije.

Ljubav dok je Venera u Devici treba da je pažljiva i to znači da mi sami treba sebe da čuvamo od izlaganja novim potencijalnim udarima stresa. Treba nam sada neko kome se veruje, ko znamo da ne želi da nas povredi, da nam se sveti, da nas provocira. A kako znamo? Pa žaludac zna. Misao već donosi adekvatnu reakciju u stomaku. Mir i opuštenost ili spazam i mučninu. To sada moramo poštovati. Nikada planete u Devici nisu raspoložene za rizik, pa nema potrebe forsirati sebe na nešto što nam se čini da bi po nas same bilo preterano izlaganje ili otvaranje ili šta god neprijatno.

Bolje je biti sam u ovom periodu, lečiti srce medom sa Romanije ili Golije, pogotovo ovih dana (do 15. oktobra) kada je Venera u opoziciji sa Saturnom. Tada moramo biti osujećeni ako po svaku cenu budemo silili susret, komunikaciju i slično. Jer nema ravnopravnosti ovih dana. Jedan voli, drugi nije tu. Ili jedna strana razmišlja mnogo, previše a druga skoro uopšte. Ali je zato ovo savršen period za pisanje. Pisma, pesme, bloga, poruka samima sebi. Pisanje kao slovo po slovo, red po red, strana po stranu. Ovo nije pisanje kao izbaciti iz sebe nesređene emocije i stanja, već dovesti ih u red. Čuti sebe i koliko god da su misli zbrkane na papiru one preko reči nalaze svoj red, svoje tačno mesto.

Senzualnost Venere u Devici je prilično umetnička u jednom povučenom smislu, donekle inhibiranom, pa su im zato fotografije često fascinantne. Bilo da su sa ove ili one strane kamere, kao medijum koji ne može bez nekog medija da pokaže sebe. Tako je zapravo najugodnije.

Izbegavati i okultne stvari jer je preterano osetljiva i samim tim ni horor filmove ni bilo šta strašno, što može urezati jezive scene u neurolingvistički sadržaj sada nije neophodno. Neko od takvih stvari može i da upadne u paniku, stvori fobije, počne da halucinira. A isto mu se može desiti i sa konzumacijom opijata, samo se tada to zove trovanje. Deci prati sve tri puta duže nego inače, uzimati čisto, terati ih non-stop da peru ruke.

Posao i slobodno vreme su ovde u rivalitetu. Dužnosti, obaveze, znane i one neznane koje će samo da ulete nameću se u svakom momentu kada budemo pomislili da konačno možemo da popijemo kafu na miru. Zato će nas drugi videti kako puno radimo, kako smo prezauzeti, možda čak i ambiciozni, a ono što se neće videti je čežnja za harmonijom svakodnevnice koja konstantno izmiče.

Poslovno ovo su dani kada je afirmativno razmišljati o budućnosti. Kada bez pritiska da moramo da promenimo posao najbolje je da počnemo da ga tražimo kao da ga i ne bismo menjali, već kao da se samo usput raspitujemo za nekog drugog. Tada je moguće da se sve posloži samo i da promenu ni ne osetimo. Upravo to Venera u Devici donosi, takve promene - nežne, bez naglih stresova. Pogotovo kada bude u trigonu sa Jupiterom i Uranom od 17. oktobra pa sve do kraja meseca.

Još bi kao bitne datume navela od 30. oktobra do 10. novembra kada pravi opoziciju sa Neptunom što je negde može ponovo vratiti na bolne prekide, osećaj melanholije i tuge, ali iskreno, mislim da će se tada neki jesenji  virusi razmileti a po vrtićima možda i boginje, pa da će više odraditi u zdravstvenom smislu. Jačanje imuniteta prekopotrebno pa je otuda verovatno dobro da je Mars već u Škorpionu, gde jačanje imuniteta zahteva trošenje snage da bi se obnavljala i regenerisala. Svakako mesec regeneracije i isceljenja, jer Venera će uspeti da napravi aspekt sa baš svim sporim planetama što je i najava jedne ozbiljne i dugoročnije restauracije na unutrašnjem planu.

Na šta da obrate pažnju horoskopski znaci dok je Venera u Devici?

 

Ovan i podznak Ovan

Posao preko ženske osobe ako ste bez posla, i to u poslednjoj nedelji oktobra. Lakoća da se snađete u izazovnim situacijama ali samo ako ste odmorni i orni. U ljubavi je ovo više period za pauze i razmišljanja o sledećim koracima. Možda strategija, a možda samo pauza. Previše ste po svojoj prirodi direktni i nagli za nežnost i takt koji zahteva ova Venera, pa bi mogli da izazovete reakcije suprotne od željenih.

Zdravstveno, vreme je za stomatološke preglede, ženama ginekološke.

 

Bik i podznak Bik

Vaša omiljena mesta sada će biti kozmetički saloni, centri za negu tela, bioenergetičari i svi koji dodirom leče. Dosta ćete se kretati po tržnim centrima, kupovati sebi poklone ali i sve ono što smatrate da bi bilo zdravo da se koristi - bilo da se jede ili neki kristal jer osećate kako bi doprineo boljoj energiji u kući. Apoteke nećete zaobići makar da dopunite zalihe. Svakako zdravlje je jedna od bitnih tema za vas, a odmah zatim deca i ljubav. Ljubav vas međutim sada više podstiče da recimo učite astrologiju, upisujete kurseve, idete na konferencije i predavanja jer nesvesno se nadate da možda baš tako nekoga možete sresti.

 

Blizanci i podznak Blizanci

Ljubav je na polici, između redova, u knjigama. Zato čitajte. Svaki slobodni trenutak, i to fikciju. Ali zapravo, to će najverovatnije biti bukvar kuvanja sa gomilom sestrinih recepata za napitke od lovora i pravljenje melema za bronhitis od meda. Biblioteka zdravlja koju ste zaobilazili rešeni da sve što dođe pobedite voljom i mislima. Vi ste od onih koji kada osete da će se prehladiti najpre veruju da mislima mogu da pobede nepogodu. Sa druge strane ovo je izražena kreativnost, lakoća u komunikaciji preko imaginativnih sadržaja, medija, muzike, crtanja. Radovi i dela. Za one koji su solo, ovo je vreme kada se stidljivost probija jer dopuštate sada sebi maštu i fantaziju više nego što ste sebi dozvolili pa kao da ste se sami od sebe postideli. Detinjastost i razigranost. Plodnost takođe i emotivna okupljanja.

 

Rak i podznak Rak

Prepričavanje događaja koji su se desili, a možda i nisu, ali kao da je bitno. Priča je važna koja kao i san pamti se upravo onako kako smo je prepričali. Vama mašta ne nedostaje i ako ukrasite tu i tamo malo, neće se primetiti, zapravo delovaće autentičnije. Svakako je priča osnovna tema. Pričati što više, što znači viđati se sa ljudima, odgvoriti na poruke, poslati fotografije familiji, obradovati sestre, majku ili baku. U poslu spremati se za intervjue, što znači imati spreman početak i kraj. Isto tako za sve poslovne sastanke. Ne biti nespreman. Već sa mirom a ne u frci izlagati. Pričom možete puno da dobijete u ovom periodu. Razmišljate o novom autu ili kraćem putu.

 

Lav i podznak Lav

Zdravlje na usta ulazi a dok je Venera tu nekada u vidu male okrugle tablete za čišćenje creva, obnovu želudačne flore, rešavanje gorušice. Testo smanjite (pogotovo u prvoj polovini meseca) a stomak slušajte i za donošenje nekih odluka u oktobru. Sestra vam može pozajmiti novac ili je ona u krizi, pa od vas pozajmljuje. Povezivanje preko novčane pomoći. Udruživanje radi zajedničkog posla, razmišljanje o dodatnim poslovima. Produženi vikend i kratki odmor jako će vam prijati, posebno krajem meseca oko 22. oktobra. Partner kupuje i sređuje stan, ili ako ste bez partnera poznanstvo prilikom proslave nečijeg useljenja. Ili ako ste agent za nekretnine - preko posla, a ako je sestrina kuma agent za nekretnine ili arhitekta i slično nešto što ima veze sa kućama i stanovima, onda vas ona može upoznati sa nekim.

 

Devica i podznak Devica

Ovo je skoro siguran znak da je vreme za ljubav. Saturn iz vaše kuće veza i braka govori o tome da je vreme da se brak ili ta veza popravi, da se stabilizuje. Neptun da bi mogli lako da upadnete i u tripove vezano za osobu koju površno znate. Jupiter i Uran nude poslovne šanse. Venera je svakako mir kakav takav, nakon dugog nemira. Obloge, maske, nega i tretmani. Pokušajte da idete na vreme u krevet jer će vas sve više intelektualni procesi zadržavati i voditi u prokrastinaciju baš kao i socijalne mreže, internet i slično.

 

Vaga i podznak Vaga

Ovo je jedan od najneprijatnijih perioda za sve Vage i one koje se tako osećaju. Jer ovo nije još uvek Venera kojoj je do nege, odmora i lečenja. Ovde je u iskušenju da navođenjem, mamljenjem, od drugih sazna sve potrebne informacije o osobi koja joj se dopada ali i o poslu (samo da je konspirativno). Ovde dosipa ulje na vatru i daje sebi nove teme za razmišljanje, prevrtanje u krevetu pa je insomnija sigurna. No, tako baš i nađe nekoga sa kim će da četuje do zore. U poslu morate malo bolje čuvati leđa i ne otvarati sve karte olako.

 

Škorpion i podznak Škorpion

Ljubav cveta ili je nema. Kao da nema sredine. Možda eventualno čežnja za ljubavlju kod samih, ali umesto da očajavate bolje da se uputite na sajam knjiga, na promocije u knjižare, koncerte i slično gde vas može iznenaditi susret sa osobom koju dugo niste videli i koja vas može oraspoložiti. Društvo umetnika, zanesenjaka i pričljivih koji uvek imaju neku dobru priču vam može prijati samo do određene mere i dok ima smeha. Poslovno, ovo je sigurno dobra brza zarada. Često jednokratna ili tako s vremena na vreme. Od lekova najviše ćete trošiti one za glavobolju, sinuse, ušinut vrat i sl.

 

Strelac i podznak Strelac

Kao u nekom klasiku, baštovan ili sobarica svojom prostodušnom brigom i sa ono puno znanja koje im je teška sudbina kroz iskustvo namenila, na kraju spasu ugled neke grofice ili čuvenog doktora. Ovo je opet onaj period kada vam je drago što ste tu gde ste a ne tamo gde bi uglavnom ljudi hteli da budu. Koliko je ljudima na vrhu i uspešnima potrebna reč utehe, reč koja donosi olakšanje, znaćete, jer će vam se upravo takvi zahvaljivati i možda ponuditi neke bolje uslove za posao desi li se da su vam nadređeni. Period za dobijanje priznanja ali i prihvatanja svoje slobode koja je prava samo kada je nekonvencionalna, a ako je nekonvencionalna ne može biti prepoznata kako nalažu standardi i forme. Pa je i vama lakše. Ljubav i naklonost dobijate od onih koji žive životom drugačijim od vašeg ili obrnuto, vama se može dopasti neko ko odudara od uštogljenog i dosadnog sveta kojim ste okruženi.

Jarac i podznak Jarac

Na put se sada ide zbog posla, školovanja, lečenja, začeća. U inostrantvu ili na putu su bolji izgledi svakako za oporavak, posebno od 17. do 27. oktobra. Možete uhvatiti neku osobu u laži krajem meseca, ili saznati za priče koje su o vama (ni krivom ni dužnom) kružile. Prija vam rad u zajednici sa jasno podeljenim obavezama jer se tako poslovi brže završe. Novac sa puta ili od donacija, stipendija, fondova. Ako ste samostalni u poslu ovo je vreme za ideje koje traže ozbiljnu podršku da bi mogle da se realizuju. Zaljubljenost veća što je veća udaljenost. Ako ste u braku ovo je onda idealno vreme da se na par dana razdvojite, nedostajanje je deo odnosa.

Vodolija i podznak Vodolija

Ovo je nezgodna pozicija za Vodolije jer podstiče nemir i unutrašnje zebnje koje će se najviše ticati novca i zdravlja. Poslovno, vuče na gubitke, loše procene ili neslušanje intuicije koja bi vam pomogla da niste išli kontraintuitivno. Ipak krajem meseca i vi ćete osetiti nešto harmonije ove Venere u Devici koja donosi olakšanje. Otvorićete neka davno zablindirana vrata. Renoviranje stanova, selidbe (bilo vaše ili tuđe) mogu biti događaji koji vam na prijatan način troše nemir, neizvesnost, okupaciju. Plus ste od pomoći prijateljima. Zdravstveno creva, varenje, tretman čišćenja bi vam bio blagotvoran kao i čišćenje sifona i odvoda u stanu.

Ribe i podznak Ribe

Venera iz Device vam namešta prilike da se predstavite javnosti, da ojačate tržište, klijente ili briljirate na intervjuu i poslovnom sastanku ali sa druge strane, Saturn iz Riba trudi se svim silama da to onemogući forsiranjem odugovlačenje, lenjosti, potrebe da se prvo odmorite pa onda ćete sve ostalo. Da li nešto prihvatiti ili ne? To je mnogima od vas glavno pitanje u ovom periodu. Može se ticati ljubavi, kao i novca i posla. Primamljive ponude od kojih strepite da će uspeti da vas skrenu sa puta. Kao da samo malo slabosti je dovoljno pa da se struktura koju trenutno imate ma kako bila na momente naporna poremeti i sruši. Zato ćete najverovatnije Veneru u Devici živeti indirektno, preko drugih. Bićete okruženi ljudima koji će zračiti njenom energijom, biti nežni, suptilni, odmereni, taktični, fini. Ako vam je dobro, budite tu makar dok ne uleti Mars u Strelca (24. novembra) bez kucanja i najave i povede vas ka izlazu.

image
VV inauguration
banner