Magazin

Tri mita o zoni komfora koja nas sprečavaju da živimo život punim plućima

Stanje u kome se osoba oseća opušteno, ne upušta se u nova iskustva ili rizike, već učestvuje samo u aktivnostima koje su joj dobro poznate, već tri decenije ima jasno definisan naziv - zona komfora. U zoni komfora čovek oseća predvidljivost i sposobnost da kontroliše svoj život, ali je istina daleko sumornija: ovo stanje nam daje lažnu sliku o životu. Koja su to tri najčešća mita koja se vezuju za zonu komfora i kako je uopšte nastao taj termin?
Tri mita o zoni komfora koja nas sprečavaju da živimo život punim plućima© Canva / Tetiana Soares

Navikli smo da verujemo da je zona komfora termin iz oblasti psihologije, ali je istina malo drugačija: ovaj pojam dolazi iz oblasti upravljanja resursima, a svoju popularnost je stekao 90-ih godina prošlog veka. Glavni "krivac" za definisanje zone komfora je Džudit Bardvik, konsultant iz oblasti menadžmenta, koja je pojam definisala kao stanje zaposlenog u kome on radi koristeći limitirane modele ponašanja kako bi postigao stabilan nivo produktivnosti bez imalo stresa i rizika. Drugim rečima, u zoni komfora ne postoje stimulansi koji nas vode ka napretku, već samo rutinske, sigurne aktivnosti.

Sa vremenom, pojam zone komfora je izašao iz sfere upravljanja resursima i postao opštepriznat termin koji ima svoju primenu u svim oblastima života, a zajedno sa time, rodili su se i brojni mitovi.

U zoni komfora smo srećni

Mesto u kome nam sve ide od ruke i mesto gde smo srećni su dva potpuno različita pojma. Osećaj sreće i zadovoljstva najčešće je samo posledica ličnog rasta i razvoja, dostignuća nakon uloženog truda i postizanja rezultata o kakvim smo dugo maštali. Život je ispunjen srećom kada mu dajemo smisao. Sve ovo u zoni komfora ne postoji, već postoji jedino rutina na koju smo navikli i osećaj da nam je sve potaman. Izlazak iz zone komfora nije jednostavan, ali je upravo to put ka sreći, a svi ti koraci i jesu taj smisao koji će nam život ispuniti radosnim trenucima. I, što češće budemo te korake činili, to će nam svaki sledeći put biti lakše.

Zona komfora pruža sigurnost

Sigurnost se često može pomšati sa navikom, a to što smo naučili kako da funkcionišemo unutar naše zone komfora ne znači da je ona sigurna za nas. Štaviše, može biti itekako rizičan izbor. Ne samo da nas lažni osećaj sigurnosti i ušuškanosti koči da u životu poželimo i uradimo više, već se i osećaj sreće i mira najčešće nalaze tik izvan okvira ovog poznatog i naizgled sigurnog prostora.

U zoni komfora je sve pod kontrolom

Svako od nas neosporivo ima odgovornost za svaku odluku koju donese, ali je jednostavno nemoguće da sve stvari i dešavanja držimo pod kontrolom, budući da na dosta toga jednostavno nemamo uticaj. Ali, ako smo svesni toga da ne možemo sve konce držati u rukama, zašto i dalje pokušavamo? Strah je taj koji nas tera da sve kontrolišemo, da ugađamo drugima, pa čak i na trenutke "pokažemo zube". Ipak, čak i u zoni komfora naši strahovi zajedno sa nama, a tek kada se suočimo sa njima, možemo izaći iz ovog ušuškanog stanja i postići više od onoga što imamo sada.

image