Magazin

Šta nam donosi pomračenje Meseca u Biku 28. oktobra

Kao što sve ima svoju senku tako i Zemlja obasjana Suncem, pravi senku u vidu kupe u koju ponekad uleti Mesec. Možemo reći, sakrije se. Ili je poput ljudi vođenih jakim emocijama a istovremeno poptuno nemoćnih da bilo šta promene, pa idu na kartu "Idem! Odlazim! Ne želim da smetam!" Jer, bio pomračen ili ne - Mesec rukovodi svetom osećanja i evo kako će ovo oktobarsko pomračenje u Biku da utiče na nas.
Šta nam donosi pomračenje Meseca u Biku 28. oktobra© freepik/freepik

Dobra vest je da Bik kao znak nema u sebi ništa naglo i impulsivno. Strpljiv i pragmatičan Bik najpre razmisli, pa kaže ide jesen, treba prezimiti, rastajaćemo se na proleće. Naći ću u sebi način da ovo preguram. A kako? Tako što ću naći ono što će me zaokupiti i zadovoljiti. Pa neću ni videti da mi možda nije sjajno. Zaigraću se, zaljubiću se, dozvoliću sebi radost i zadovoljstva, novac ću svakako trošiti i sebe čašćavati - nagrađivati za svaki dan koji ostajem na ovom poslu koji me ubija u pojam.

No, to je samo jedan od scenarija. Drugi potencijalni je da do promene i dođe. I tu treba razlikovati promene koje idu od nas, gde smo mi inicijatori i one druge koje dolaze od spolja ka nama. Ove prve su bolje svakako. To su onda one koje su se dugo čekale, planirale, za koje se štedeo novac, pravio "bekap" plan, gde nismo žurili nego smo sistematizovano malo po malo prebacivali energiju čak i kada smo bili bez jasne vizije nadajući se novom početku. Dok su ove druge, kada promena ide od spolja ka nama, situacije gde se nama u stvari ne ide nikuda, ali moramo. Mi tada promenu ni ne tražimo, ali je situacija takva da nemamo puno izbora. Shodno tome, osećanja su u ovom drugom slučaju škorpionski dublja, razarajuća, malo otrovi a malo virovi, no, sve dok se ponovo poptuno ne smirimo u svom nekom novom životu biće tako. Dok su u prvoj situacicji osećanja nalik strepnji, jer tek kada se primakne dan za izvršenje shvatamo da i nismo baš sigurni u ishod, ali je kasno, pa tu sebe stavljamo u procep bez opcija da ne bi mogli da se vraćamo na staro.

Takođe je uticaj ovog pomračenja potreba za maksimalnom privatnošću i najkvalitetnijom mogućom selekcijom. Pa je logično da se u narednom periodu nećemo družiti napamet sa kim bilo. Svaki odnos ćemo meriti i selektovati, tražiti onaj što ima 'to nešto', a sve ostalo odbacivati. Privatnost kao zakon. Uživanje i u vremenu koje provodimo sami sa sobom - samo da nas niko ne prekida, ne uleće na teritoriju (u prostor, misli).

No, ni to nije sve. Ovaj Mesec u Biku voli sigurnost, kako to obično astrološke knjige kažu. Ta sigurnost je idealizovana, egzaltirana i tiče se viškova. Kao kada bih vam rekla, sigurnost je ono mesto gde postoji višak. Višak stanova na primer. Višak para. Višak poslova, opcija, izbora. Ono što je standard za sigurnost (kao na primer imati krov nad glavom) Mesecu u znaku Bika nije. Njemu već treba i jedan manji stan za rentu u Španiji. Zato će sada među nama biti onih koji samo o tome pasionirano, fanatično, zaposednuto misle. Kako da dođu do viška.

U tom nastojanju se lako može desiti da način i ne bude legalan ni bezopasan, jer je istovremeno na nebu egzaktna opozicija Marsa i Jupitera, što je sukob sa zakonom ukratko. A naširoko - to su one pare koje uvek slatko potrošimo u svojoj mašti. Pa će mašta raditi sto na sat. Od mašte se ne živi, ali ima alternativnih ogranaka koji veruju da je vizuelizacija, manifestovanje slikom nečega što se želi vrlo korisno i da ponekad može da iznenadi.

To je ono kada žene prave kolaže gde iz raznih magazina seku sličice i lepe šta žele. Kakvu ljubav, kakvu kuhinju ili neki san kao da postane pisac ili da ima svoj privatan posao i slično. Ili gde je mršavija 25 kilograma. Pa ko voli da eksperimentiše 28. oktobar je odličan za takve art galerije seckanih slika i naslova koji jasno izražavaju ono što se želi. Jer sve u Biku je "Ja želim!"

Nema sumnje da će se ovo pomračenje Meseca najviše ticati fiksnih znakova: Bika, Lava, Škorpiona i Vodolije. Bika će uzdrmati u pogledu onoga što ima, Lava u pogledu onoga što hoće. Škorpionima će želje, ma kako da su bile  skrivene, učiniti neobuzdanijim, a Vodolijama će otkriti novi (dublji) pogled na stvari koje su mislili da jasno vide.

Odbacivanje za vreme pomračenja Meseca u Biku je neminovno i ticaće se onoga što je u simbolici polja u koje pomračenje pada, pa zato o tome konkretnije u priči kroz znakove horoskopa.

Ovan i podznak Ovan

Iako je prva asocijacija da ćete morati da se ratosiljate nešto novca jer vam pomračenje pada u novčanik i džep, zapravo ćete morati da se ratosiljate nekih želja. Da ih bukvalno žrtvujete zarad jedne druge - veće. Glad i neumerenost mogu izazvati zabunu među željama, kao i rezultate kojima nećete biti zadovoljni kada vam se recimo ispuni ono što shvatate da i niste baš puno želeli. A prema čemu ste hrlili samo zato što volite da osvajate ni ne razmišljajući puno o tome da li nešto baš, baš želite. Zato, šta je to što stvarno želite? I onda fokus sa maksimalno strpljenja koji prirodno nemate, pa vodite računa da se ne zadužujete previše samo da bi se sve desilo što pre.

Bik i podznak Bik

Kod vas do izražaja dolazi selektivnost u izborima. Poverenje. U ljubavi da su duše slične, u poslu da vas radi i raduje. Da vas puni. Sve manje od toga uspavaće vas, činiti letargičnim i biće vam dosadno. Možda ćete od svih delovati najpovučenije ili najstidljivije, ali ćete verovatno biti vrlo jasni sebi šta vam je potrebno i logično. Kako se pomračenje nalazi u vašoj prvoj kući po pitanju izgleda možete u narednom periodu imati drastične promene koje će biti vrlo očigledne. Nekim Bikovima selidbe firme ili mesta življenja. Ovo je dobar period i da se obračunate sa sopstvenom inercijom, pa se očekuje veća aktivnost ali vodite računa kad hodate - grad je u rupama a u rupama je mrak, da se ne povredite.

Blizanci i podznak Blizanci

Ko kaže da je poenta izlazak iz zone komfora? Naravno da ne morate. Pogotovo ne sada kada je vaša tema da odbacite ludila, neuspele fantazije, spremanje na promene koje se nisu desile, i da se u zoni komfora ušuškate. Pa plačete, smejete se, volite sebe i svoj život koji vam se do juče u svim tim nastojanjima činio slab. I ne zaboravite muziku, ona sada ima čarobnu moć da vam donese osećanje za kojim žudite. U ljubavnim stvarima vam ovo može biti bolan period ako se sa nekim rastajete, mada će se mnogi od vas zapravo od samog sebe onog iz fantazije ili prošlosti rastajati i strah će vam biti samo da ne postanete dosadni i monotoni, što znamo svi da je nemoguće. Otvaranje ka novom kreće sa sledećim ciklusom, sada pazite na sebe i svoje potrebe.

Rak i podznak Rak

Ovo je zanimljivo. Vi ćete menjati promene. Pustićete da se dese da biste potom preusmeravali njihov tok i prilagođavali ih isključivo sebi. Jer ko nije dobar za sebe nije ni za drugoga. Problemi sa prijateljima, bliskim okruženjem. Vaša tema je izazivanje, pa ćete biti među najaktivnijima u narednom periodu. Više solo u svemu, pa i ako niste emotivno sami teško da ćete se sada konsultovati sa drugom stranom, ili ćete prikrivati svoje namere i delovanja sve dok ne bude kasno za intervenciju sa strane. Izlasci i provodi sigurno, iako ćete više solirati u klubovima ili za šankom nego što ćete se mešati sa masom. Vodite računa da vam se ne desi pomračenje zbog alkohola ili zato što ste zaboravili da jedete.

Lav i podznak Lav

Ko je budan cele noći? Lav. Od nesanice ili nemanja želje za spavanjem do onih situacija kada vam je posao takav da zahteva danonoćni rad pa ste hronično nenaspavani (a zapravo želite da se naspavate). Vi ćete ukloniti sada sve potencijalne mrlje i diskreditacije poput slika i objava na fejsbuku - za svaki slučaj. Odnos sa jednim roditeljem može biti težak u narednom periodu samo zbog obostrane tvrdoglavosti. Na komentare okoline ili kolektiva nećete više reagovati ranjivo, niti će vas uznemirivati ako čujete šta se okolo dešava. Ovo je i vreme kada treba da naplatite neke stare dugove, pa ćete se za svoje dobro setiti svih onih što vam duguju i obratiti im se. Korist mora biti obostrana. Vreme je da oni vama sada učine uslugu. Ne zaboravite da se smeškate, lažno (kurtoazno) ili od srca - uopšte nije bitno. Bitan je rezultat.

Devica i podznak Devica

Sada vam tek ništa nije jasno. Pomračenje u kući razumevanja prirode stvari, bilo da je u pitanju priroda posla koji radite ili odnosa u kome ste - sve vam se pomračilo. Moraćete da se vodite osećajem, a to je skoro kao lavirint kroz začarani zamak. Da rizikujete kada treba, da se otvarate više nego što su drugi navikli. I time odbacujete prvenstvo sumnje i vreme na koje ste računali da će jednom, doneti odgovore... Da, tačno je da možete biti povređeni i da vas duša može zaboleti, ali isto tako može se desiti i da budete srećni. Nije baš da ste na sreću navikli, više na umerenost, pa smatram da je prepuštanje ovog tipa za vas veliki izazov. Zamislite da ste u stranoj zemlji gde nikoga ne znate i da su vam na aerodromu izgubili jedini kofer koji ste poneli. Morate se snaći i verovati da će sve na kraju biti dobro. Odbacivanje sumnje i negativnih misli - to vam je domaći zadatak.

Vaga i podznak Vaga

Pa da krenemo redom, od praistorije. Pomračenje u vašoj osmoj kući nalaže tim redom da se ide. Od arhive koju ćete čistiti na kompu od pre 20 godina do kontakta koje ćete brisati, a u međuvremenu se ratosiljati svih viškova koje je socijalni život nametnuo. Možda i obrišete svoj tviter, fejsbuk... Motivacioni učitelji kažu da se mora napraviti mesta za nove ljude, doživljaje i slično. I to je moguće. Ali pre svega, ovim ne pravite mesta. Ovim sebe oslobađate svega u čemu se više ne ogledate ili nikada i niste. Jedino upozorenje je da ste među onima koji će biti najviše impulsivni, nagli, radikalni. Nema kad da se misli - jer već ste nešto uradili, poslali poruku, obrisali kontakt i sl. Seks ponovo oživljava vaša čula ili makar fantazija o istom. Kome je do toga da bolje izgleda, promena spolja kreće sada iznutra. Sagorevanje kilograma i zatezanje mišića željom, žudnjom, pasijom.

Škorpion i podznak Škorpion

Baš vam je zapalo, dva pomračenja na uglovima u jednom mesecu. No, i to će proći jer ako nešto znate, znate da sve prolazi. Bićete u nedoumici da li da čekate da prođe ili da se mrdnete i uđete u akciju, što i nije lako dok je Mesec u Biku. Ali jeste kad je Mars u Škorpionu. Da li slušati unutrašnji zov duše koja kaže miruj, ili Marsa koji kaže - u nemir, nisi ni rođen/a za mir. Jupiter kao da mami Mesec u Biku i nudi mu obećanja, nagrade, zasluge koje i te kako priželjkujete. Mars napada Jupitera jer ne želi da mu služi, jer se boji da će ga na kraju na neki način svakako prevariti. Da ćete sami sebi prevariti ako budete odmeravali, kalkulisali, čekali zgodu, i izbegavali dramu po svaku cenu. Mesec se boji da ćete upropastiti nešto dobro ako budete nasrnuli u želji i bili previše otvoreni. Kako se pomračenje nalazi u vašoj sedmoj kući, ova ambivalentna agonija će se najviše ticati emotivnih veza i odnosa.

Strelac i podznak Strelac

Osim što ćete staviti telefon na sajlent, nećete imati potrebu ikome da objašnjavate zašto vam se recimo ne priča. 'Sve svoje sa sobom nosim i zadržavam za sebe' je vaš novi moto. Čuvanje tajni - nikad lakše nije bilo. Sve koji vole da ćaskaju o nevažnim stvarima zaobićićete ih u širokom luku, naravno, neustručavajući se da budete neprijatni ako je neophodno. Delovaćete kao prosečan introvert. Otvorenost ka sebi, a zatvorenost za spoljašnji svet. No, ipak tu i tamo, prijaće vam da razgovarate sa ljudima kojima ne morate sve da crtate i da se ponavljate dok ne shvate šta ste hteli da kažete (što užasno mrzite). Samo će oni znati kakav je haos u vašoj glavi, osećanjima, životu ali i radost jer - nešto se dešava. Alati koje koristite u radu, makar i kompjuter - mogu se kvariti, kao i kućni aparati. Ovo pomračenje vas može postaviti pred ogledalo srama, pa da se, prisećajući nekih svojih postupaka, na čas i postidite. To je način promene, ali ne mesto gde treba i da se zaglavite.

Jarac i podznak Jarac

Uglavnom ljudi uče kroz život kako da želje pretvore u ambicije, kako da 'ja želim' prebace na 'ja hoću'. Kod vas je sada obrnuto. Pomračenje vas vodi ka tome da osetite romantiku, sanjarenje i nežnost, da pustite svoju bolećivost da bude vidljiva i dominantna kako biste se setili šta je to što ste želeli a zaboravili. Najčešće baš zato što ste jako, jako želeli. Otuda vi najpre možete imati promene koje se tiču posla. Kreativnost čezne da joj krenete u susret. Kao i ljubav. Treba pomiriti uloge koje nosite u javnosti sa onima koje imate privatno. Vrlo socijalan period, sa odabranom ekipom doduše. Ne bilo gde i bilo s kim. Puno emocija, radosti, suza, uspomena, životnog impulsa, teatralnosti...za Oskara!

Vodolija i podznak Vodolija

Znanje je kapital. Imati istinu u rukama je prednost. Ali sa pomračenjem Meseca u Biku, nove činjenice stižu, nove informacije, novi pogledi koji vas mogu prepasti, zbuniti, učiniti ranjivim, oslabiti na neki način. Akcije se zato odlažu. Bilo zato što više niste 100 posto sigurni u ono u šta ste do juče bili, bilo jer ste sada potpuno fokusirani na nešto drugo što vam se čini vitalnije, bitnije, smislenije. Preusmeravanje. Takođe olakšavanje sebe naglo jer nećete moći da izdržite pod pritiskom osećanja. Sve ostale pritiske podnosite uvek fenomenalno ali osećanja nisu na tom spisku. Tu se naglo otvorite i sve osećate u isto vreme, i sreću i tugu i bol i neminovnost. Briga zbog roditelja, porodice, kuće. Privatnost u kojoj možete da osetite sebe i da se povežete sa svojim emocijama. Znate da treba da se otvorite, da je trenutak, ali vam je to ujedno najteže. Zatvaranje, izolacija u cilju odmora, kontemplacije kao reset. 

Ribe i podznak Ribe

Slušanje je prednost ako ste ovom veštinom ovladali. Jer upravo je to ono što ovo pomračenje traži od vas, da dobro slušate šta drugi govore i tu ćete dobiti odgovor koji vam treba. Učenje po modelu. Racionalne pragmatične odluke koje su i drugi pre vas donosili. Nema potrebe da se uvek bude genijalan, nekada je najvažnija pomoć "slušam, gledam i primenjujem".  Iako naizgled energija može biti u padu, pomračenje će vas podsetiti kako ste u detinjstvu bili nezaustavljivi i aktivni, i da to živahno dete i dalje postoji u vama i čeka da ga pozovete u novu avanturu. Tako da će vam se energetsko stanje radikalno promeniti na bolje. Biće teško drugima da vas isprate.

image
VV inauguration
banner