Magazin

Konzumiranje duvanskih prozivoda nije štetno samo po zdravlje, već i po naš emotivni život

Iako je aspekt emotivnog i društvenog života često u drugom planu kada se sagledavaju štetne posledice konzumacije cigareta i drugih duvanskih proizvoda, uticaj ove štetne navike na naše odnose sa drugim ljudima nije zanemarljiv.
Konzumiranje duvanskih prozivoda nije štetno samo po zdravlje, već i po naš emotivni život© Canva / StudioPeace

Pušenje je veoma štetna navika po zdravlje, a ipak, pušači retko kada o njoj razmišljaju kroz prizmu uticaja na druge ljude. Naročito je nezgodno kada su u emotivnom odnosu dve suprotnosti: okoreli ljubitelj cigareta i nepušač - tada ova navika utiče i na partnerski odnos.

Pušači se uvek osećaju na duvanski dim

Nepušači su naročito osetljivi na miris duvanskog dima, a posebno kada on dolazi od njihovih partnera. Taj miris je veoma teško i prikriti, a borba sa neprijatnim zadahom je poput borbe sa vetrenjačama - ne pomažu ni žvake i bombone sa ukusom mentola. U ljutoj borbi ne pomažu ni vlažne maramice kojima se prebrišu ruke nakon držanja cigarete, a ni parfemi - miris ostaje tu šta god pušači pokušavali da urade. Sve ovo može otežati u ugroziti bliskost i intimnost između partnera, uzrokujući na kraju emocionalno distanciranje.

Briga o zdravlju partenra koji puši

Briga za zdravlje partnera takođe može biti izvor konflikta. Nepušač se može zabrinuti za zdravlje pušača, što može stvoriti napetost u vezi. Ovakve brige mogu dovesti do nesporazuma i konflikata, posebno ako pušač ne pokazuje interes za smanjenje ili prestanak pušenja.

Duvanski dim se "uvuče" i u garderobu i nameštaj

Neprijatan zadah i miris duvanskog dima na prstima i kosi nisu jedini problem - nepušačima jednako smeta i kada se, nakon boravka u zadimljenoj prostoriji, njihova garderoba oseća na duvanski dim. Naročito problematičan može biti zajednički život pušača i nepušača, premda se miris duvana onda "uvlači" ne samo u garderobu, već i u nameštaj i zavese. Miris duvana se nikada ne može u potpunosti izvetriti iz životnog prostora, te to može biti još jedan kamen spoticanja i predmet rasprava dvoje partnera.

Izlaganje duvanskom dimu je štetno po zdravlje

Naučno je dokazano da duvanski dim šteti kako samim pušačima, tako i ljudima koji se nalaze u njihovom okruženju. Pušenje može izazvati niz zdravstvenih tegoba: rak jezika, usne duplje i pluća nisu jedino što treba da brine pušače. Kao posledica ove navike slabi i imuni sistem, čime se povećava rizik od razvoja respiratornih i drugih infekcija. Međutim, posledice po zdravlje se mogu javiti ne samo kod pušača, već i kod "pasivnih pušača", odnosno osoba koje udišu duvanski dim - oni se nalaze u jednakom riziku od razvoja malignih, respiratornih i kardio-vaskularnih oboljenja ni krivi ni dužni, samo zato što njihov partner konzumira cigarete.

image