Magazin

Najskuplji gradovi na svetu za 2023. godinu: Cirih prestigao Njujork

Visoki troškovi posedovanja automobila, skupa alkoholna pića i rastuće cene namirnica skinuli su Njujork sa prvog mesta najskupljeg grada na svetu, prema izveštaju odeljenja za istraživanje "Economist Intelligence Unit" o svetskim troškovima života za 2023. godinu. Sada Singapur i Cirih dele neslavno prvo mesto.
Najskuplji gradovi na svetu za 2023. godinu: Cirih prestigao Njujork© Pexels/Kin Pastor

Ova vest svakako neće iznenaditi one koji već osećaju finansijski pritisak, jer je globalna kriza troškova života daleko od kraja, a stanovnici velikih gradova ovo mogu osetiti kao veliki udarac.

Prema godišnjem indeksu troškova života koji objavljuje "Economist Intelligence Unit" , ove godine širom sveta su se troškovi života prosečno povećali za 7,4 procenata. Najbrže su porasle cene životnih namirnica. 

Iako je ovaj procenat malo niži nego skok od 8,1 procenata koji je zabeležen u okviru istog istraživanja 2022. godine, brojke su i dalje znatno veće od "istorijskih trendova". Povećanje cena se usporilo najviše zbog smanjenja problema u lancu snabdevanja otkako je Kina ukinula ograničenja vezana za Kovid-19 krajem 2022. godine.

"Očekujemo da će inflacija nastaviti da usporava u 2024. godini, s obzirom da zaostali uticaj rasta kamatnih stopa počinje da utiče na ekonomsku aktivnost, a zauzvrat i na potražnju potrošača", navodi Upasana Dut, šef odeljenja za svetske troškove života u "Economist Intelligence Unit".

Najskuplji gradovi na svetu

U okviru istraživanja upoređeno je 400 pojedinačnih cena u 173 grada širom sveta u periodu između 14. avgusta i 11. septembra, a gradovi Singapur i Cirih nadmašili su Njujork i postali najskuplji gradovi na svetu za život ove godine.

Singapur je odmakao ispred američkog grada, sa kojim je delio prvo mesto prošle godine, dok je Cirih sa prošlogodišnjeg šestog mesta "skočio" na prvo, delom zahvaljujući jakom švajcarskom franku, kao i skupim namirnicama, kućnim potrepštinama i rekreaciji, prenosi "Ekonomist (The Economist)".

Ženeva, koja je izjednačena sa Njujorkom na trećoj poziciji, i Hong Kong zaokružili su listu prvih pet najskupljih gradova. Iako je Njujork prošle godine delio prvo mesto sa Singapurom, u popularnoj američkoj destinaciji, ove godine su cene porasle za "samo" 1,9 procenat, prema studiji.

Kineski gradovi zabeležili su najveće pomeranje ka dnu liste, uglavnom zbog sporog oporavka zemlje nakon pandemije i smanjene potražnje potrošača. 

Ostali rezultati:

Los Anđeles (šesto mesto) i San Francisko (deseto mesto) bili su jedini američki gradovi koji su ušli u prvih 10.

Najjeftiniji grad ostao je glavni grad Sirije, Damask, uprkos tome što je cena njegove potrošačke korpe porasla za 321 odsto.

Meksički Santjago de Keretaro bio je među zemljama koje su najviše napredovale na rang listi, nakon što je pezos ojačao u odnosu na američki dolar. 

Slabljenje japanskog jena dovelo je do pada Tokia za 23. mesta, na 60. mesto, a Osaka za 27. mesta na 70. mesto. 

Izraelski Tel Aviv ušao je među prvih 10, međutim treba napomenuti da je istraživanje sprovedeno pre rata Izrael-Hamas.

Cene komunalnih usluga su rasle najsporije u 10 širokih kategorija roba i usluga koje su bile predmet istraživanja, povećavši se za 5.7 procenata.

Ovo su deset najskupljih gradova na svetu za 2023. godinu:

1. Singapur i Cirih

3. Njujork i Ženeva 

5. Hong Kong 

6. Los Anđeles

7. Pariz 

8. Kopenhagen i Tel Aviv 

10. San Francisko

image
VV inauguration
banner