Magazin

Šta vidite prvo na slici: Optička iluzija govori da li smo pedantni ili volimo avanture

Na društvenim mrežama se širi slika koja može da nam pokaže da li volimo da budemo organizovani i disciplinovani ili više želimo avanturu i slobodu, bez rutine.
Šta vidite prvo na slici: Optička iluzija govori da li smo pedantni ili volimo avanture© Canva/Анђела Ћосо

Šta ste vi videli prvo na slici? 

Optičku iluziju je podelila korisnica TikToka Mia Jilin koja koristi svoje feng šui veštine i često kreira različite vrste optičkih iluzija, koje mogu otkriti određene detalje o posmatraču. Ove iluzije nisu samo igre uma, već nam pružaju uvid u kompleksnost ljudskog vizualnog sistema i kako mozak interpretira informacije iz okoline.

Jedna od najnovijih iluzija je fotografija grozda, čiji plod nema pravilan oblik, dok zelena boja podseća na grožđe. Mia je objasnila šta prva stvar koju ugledamo može da otkrije o nama:

"Ako ste prvo ugledali gumene medvediće, to znači da ste dobro organizovani i tačni. Produktivnost je veoma važna stvar za vas, uvek pokušavate da iskoristite svoje vreme na najbolji mogući način. Ako ste prvo ugledali grožđe, to znači da priželjkujete avanture i slobodu, osećate mir kada ste u prirodi. Kada su u pitanju međuljudski odnosi, prioritet vam je kvalitet, a ne kvantitet," rekla je Mia. 

Video je pregledan preko dvadeset hiljada puta a korisnici u komentarima često dele šta su prvo ugledali, kao i da li se slažu sa rezultatom.

Ovakav sadržaj očigledno privlači pažnju mnogih korisnika, s obzirom da ova tiktokerka dobija na milione pregleda za klipove na kojima objašnjava slične optičke iluzije, kao i za deljenje svog znanja o kineskoj kulturi i feng šui saveta. 

Jedan od njenih najpopularnijih klipova, koji je pogledalo preko 8 miliona korisnika, prikazuje sliku životinje. 

"Ako ste prvo videli patku, vi ste neko ko spolja deluje kao veliki optimista, ali ste zapravo više pesimistični. Vaše emocije su prilično nestabilne, u jednom trenutku možete da budete veoma srećni, a u drugom depresivni. Često praštate i imate razumevanja za druge, ali ako neko ne poštuje vaše granice, bićete veoma ljudi na njih," objašnjava Mia. 

"Ako ste prvo ugledali zeca, onda ste "hronični prokrastinator". Ako ne osećate volju da završite određen zadatak, veoma vam je teško da započnete. Ali, čak iako je nešto što vam znači, često se osećate kao da ne možete da se "naterate" da to završite, sve do poslednjeg trenutka. Takođe, veoma dobro prikrivate emocije: iako u unutrašnjosti možda osećate mentalni slom, spolja delujete sasvim mirno."

"Prvo sam video zeca... Nisi morala tako da me napadneš, ali si potpuno u pravu," šaljivo pišu korisnici TikToka.

"Da, prvo sam videla zeca i prokrastinator sam, jer gledam TikTok umesto da završim posao," dodaje još jedna korisnica.

image