Magazin

Proso: Žitarica koja čuva vitkost, ali i srce

Nutricionisti su proso svrstali u superhranu i to najviše zbog minerala, vitamina i vlakana kojima obiluje. Ova žitarica blagotvorno deluje na organizam - čuva srce, ali i pomaže u redukciji kilograma. Takođe, do skora se uopšte nije koristio, ali se "vratio" u jelovnike, prvenstveno zato što se ubraja u namirnice koje ne sadrže gluten. Lako je svarljiv i ne opterećuje stomak, a može se jesti i u slanoj i u slatkoj varijanti.
Proso: Žitarica koja čuva vitkost, ali i srce© @ evening_tao/freepik

Proso je obiluje vlaknima, antioksidantima i dobrim mastima. Sadrži vitamin B, kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum i cink. Upravo iz ovih razloga, sa pravom je poneo titulu izrazito zdrave namirnice.

Čuva srce i pomaže u gubitku kilograma

Kako je veoma bogat proteinima i vlaknima, smatra se hranom koja je idelana za gubitak kilograma i održavanje težine. Lako se vari, ne "pada" teško na stomak, a po vrh svega, pomaže da budemo siti duže vreme. Reguliše rad creva i odlično se pokazao u eliminaciji nadimanja i gasova.

Prilično je bogat magnezijumom i kalijumom, koju u kombinaciji sa vlaknima pomažu u regulaciji holesterola i krvnog pritiska, a koristan je u jačanju i čuvanju imuniteta. Takođe, visok sadržaj magnezijuma u prosu može smanjiti učestalost migrena.

Preporučuje se trudnicama, dojiljama, bebama

U 100 grama ima oko 320 kalorija i veoma je blagog, skoro neutralnog ukusa. Od svih žitarica najmanje se smatra alergenom. Zbog toga je posebno dobar za trudnice i dojilje, a preporučljivo je da bude među prvom hranom koja se daje bebi kada je spremna za uvođenje čvrste hrane. Proso mogu da koriste osobe koje pate od celijaklije, kao i one koje su intolerantne na gluten.

Priprema se na razne načine, idealan u slatkim i u slanim varijantama

Prose se može kuvati, pržiti, peći. Ukoliko imamo nameru da koristimo onaj u zrnu, neophodno je da ga operemo i ostavimo u hladnoj vodi bar par sati pre spremanja i tek onda da ga kuvamo oko trideset minuta. Takođe, na tržištu postoje i griz i brašno od ove namirnice koji su idelani za pripremu hleba, kolača, pudinga.

Slatka kaša od prosa i koštunjavog voća

Sastojci:

  • 7 kašika prosa
  • 1 veća jabuka
  • 2 kašike iseckanog lešnika i badema
  • 2 kašike meda
  • malo cimeta

Priprema:

Potopiti proso u vodi i sačekati par sati. Nakon toga kuvati ga oko 30 minuta na umerenoj vatri. Pred kraj dodati iseckanu jabuku i kuvati još malo uz povremeno mešanje. Kada se zgusne u kašu, dodati ostale sastojke i raspodeliti u činije.

Ujedinjene nacije su 2023. proglasile Međunarodnom godinom prosa

U zvaničnom saopštenju koje dolazi iz Ujedinjenih nacija, navodi se da je proso vekovima ključna komponenta domorodačke kulture i da uspeva u raznim meterološkim uslovima. Istaknuto je da ima velike zdravstvene prednosti i da je neophodno podstaći globalnu proizvodnju posebno u oblastima kojima je to najpotrebnije.

image