Magazin

Razglednica stigla na pravu adresu nakon 42 godine lutanja

Nezavidna situacija sa poštama je, očigledno, problem globalnog karaktera, a pošiljke i pisma kasne svakodnevno širom sveta. Ipak, niko nije mogao ni da očekuje da će jedna razlgednica do primaoca putovati pune 42 godine.
Razglednica stigla na pravu adresu nakon 42 godine lutanja© Youtube / Mark 1333

Ljudi širom sveta su već naviknuti na činjenicu da pošiljke mogu kasniti po nekoliko nedelja, pa čak i meseci, naročito kada se šalju sa jednog na drugi kraj sveta. Međutim, jedna razlgednica je od australijskog grada Sidneja do Vestgejta u Velikoj Britaniji putovala neverovatne četrdeset i dve godine!

Razglednica je poslata 27. avgusta 1981. godine

Nezvanično proglašena za svetsku rekorderku po dužini putovanja, ova razglednica je bila poslata 27. avgusta 1981. godine iz pošte u Sidneju. Naravno, niko nije očekivao da će do primaoca u Vestgejtu putovati toliko dugo. Zamislite samo to iznenađenje kada su na vrata porodične kuće, u decembru ove godine, zakucali poštari. Samanta Vilijams, koja sa svojom porodicom danas živi na adresi koja je navedena na razglednici, i sama kaže da je ovo jedna misterija, a da su se njeni mališani, koji su razglednicu preuzeli, isprva veoma zbunili.

"Oni su omislili da je u pitanju čestitka za predstojeće novogodišnje i božićne praznike", navela je žena koja se sasvim slučajno našla u epicentru ovog nesvakidašnjeg događaja. "Budući da ima poštansku markicu na kojoj piše '35 centi', mogu da pretpostavim da je čestitka zalutala u neku ispostavu pošte u Australiji ili Velikoj Britaniji i tamo ležala više od 40 godina", rekla je Vilijams u intervjuu za Bi-Bi-SI. Kako i sama kaže, iako srećna što je deo ovog istorijskog trenutka, jako bi volela da se pravi primalac ove pošiljke ipak pronađe.

Pošiljalac je izvesni Geri, a primalac Stiv Pag(et)

Na razlgednici na kojoj je prikazana Sidnejska opera, kao jedan od najprepoznatljivijih objekata tog grada, rukom je napisana i poruka. "Dragi Pag(et), nećeš verovati, ali tek sam sada pročitao tvoje pismo koje si mi poslao 8. maja", glasi početak poruke koja se nalazila na poleđini razglednice. U poruci je pisalo i da je šteta što nije mogao da organizuje sebi praznike, ali da se bez obzira na to, u Sidneju proveo lepo.

Nažalost, Pag(et) odgovor od prijatelja Gerija nikada nije dobio. A možda i jeste, ali na nekoj drugoj razglednici. Bilo kako bilo, ova je lutala svetom (ili čamila u nekoj pošti) sve do pre neki dan. O ovoj zanimljivoj situaciji oglasila se i poštanska služba Rojal Mejl, a predstavnici su rekli da je gotovo nemoguće da razglednica nikada nije poslata. "Veća je verovatnoća da je neko vratio nazad u poštanski sistem nedavno, nego da je bila zaglavljena u njemu sve ove godine", objasnili su iz pošte.

image