Magazin

Amber: Ruski električni automobil budućnosti neobičnog izgleda izazvao buru reakcija

Fotografije ruskog električnog automobila Amber ovih dana kruže svim društvenim mrežama, a njegov dizajn je privukao pažnju kako ljubitelja četvorotočkaša, tako i "dežurnih" šaljivdžija, koji su masovno komentarisali da veoma podseća na autiće koje crtaju deca. Zbog prevelikog interesovanja, na komentare je morao da odreaguje i proizvođač, koji je pojasnio da će se dizajn finalnog proizvoda razlikovati. Tehničke karakteristike još uvek nisu poznate, a serijska proizvodnja je najavljena za 2025. godinu.
Amber: Ruski električni automobil budućnosti neobičnog izgleda izazvao buru reakcija© Youtube / Cool Ideas

Fotografije ruskog dvoseda neobičnog dizajna, koji bi već 2025. godine mogao ući u serijsku proizvodnju, pre samo nekoliko dana obišle su čitav svet, a mnogi korisnici su izjavili da automobil veoma podseća na one koje crtaju mališani. 

Automobilska kuća Avtotor, koja stoji iza ovog projekta, je zbog velikog broja ovakvih komentara sasvim neplanirano morala da se oglasi. Kako je navedeno u zvaničnom saopštenju, finalni proizvod će izgledati potpuno drugačije - moderno i nimalo nalik ovom na fotografijama.

"Slike koje su postale viralne nemaju ništa zajedničko sa dizajnom automobila Amber, koji izrađuje Avtotor. Na slikama je "mula" (univerzalni nosač agregata) koja se koristi za testiranje rada sistema, a ne prototip budućeg automobila", navela je pres-služba kompanije koja će se baviti proizvodnjom automobila.

Tehničke karakteristike se čuvaju u tajnosti

Automobilska fabrika Avtotor još uvek nije obelodanila tehničke karakteristike električnog automobila Amber. Jedino što se sa sigurnošću može reći jeste da su sve glavne komponente - motor, inverter, kontrolna tabla i akumulatorske baterije domaćeg porekla. Stručnjaci u ovoj oblasti su ipak uspeli da naslute šta će se nalaziti ispod haube ruskog elektrokara: akumulator od 27 kilovat-časova koji će moći da razvije brzinu od maksimalno 105 kilometara na čas. Planirano je da Amber bude lansiran u tri kategorije: L7 (kvadricikl mase do 400 kilograma), M1 (putničko vozilo) i automobil za ljude sa ograničenim sposobnostima odnosno invaliditetom. Iz Avtotora navode da nije nemoguće da se osim električnog, pojavi i model sa unutrašnjim sagorevanjem.

Planirana proizvodnja 50.000 automobila godišnje

Proizvođači su veoma optimistični po pitanju ovog projekta, a kako i sami naglašavaju, Amber je budućnost ruske automobilske industrije. Iz Avtotora najavljuju da je planirano da četvorotočkaš bude kompaktan i pristupačan, kako bi odgovorio na zahteve vozača, ali i situaciju na ulicama Rusije, gde je upravljanje velikim vozilima, a posebno njihovo parkiranje, izazov za sebe. Prvi prototipi će se pojaviti već tokom 2024. godine, i oni će poneti i tehničke i fizičke karakteristike budućeg elektrokara, a planirano je da sa trake u prvih godinu dana "siđe" čak 50.000 automobila.

image