Magazin

Hakovali Teslu i pronašli skriveni "režim Ilona Maska"

Uz pomoć uređaja koji košta oko 600 dolara nemački studenti uspeli su da hakuju operativni sistem automobila marke Tesla Model 3. Tom prilikom su pronašli i tajni "režim Ilona Maska" - softversko podešavanje koje omogućava pokretanje autopilota bez ikakvih prepreka.
Hakovali Teslu i pronašli skriveni "režim Ilona Maska"© Canva / alexandraivankovich

Automobili Tesla, koji su osvojili srca mnogih korisnika zbog svoje autonomije, našli su se "na udaru" studenata Berlinskog tehničkog univerziteta. Oni su, uz pomoć uređaja koji košta oko 600 dolara, uspeli da hakuju operativni sistem automobila i iz njega izvuku važne informacije o vozilima i vlasnicima, a posebnu pažnju im je privukao "režim Ilona Maska" koji je bio sakriven u kodovima.

Hakeri se domogli podataka o vozilu i vlasnicima

U ovom eksperimentalnom sajber-napadu, hakerima je pošlo za rukom da iz operativnog sistema izvuku sve kritične informacije o vozilu i njegovom vlasniku - u njihovim rukama su se našli podaci o kontaktima iz imenika, beleške u ličnim kalendarima, ali i rutama kretanja vozila.

Ovakva "ranjivost" Tesle je iznenadila sve, pa i same studente koji su učestvovali u eksperimentu. Svoje rezultate mladi naučici su podelili na hakerskom kongresu Kejos Kompjuter Klab koji se održavao 27. decembra u Hamburgu.

"Sajber-napad nam je omogućio da izvučemo proizvoljni kod i sve lične podatke iz sistema", pohvalili su se uspehom hakeri.

Tajni "režim Ilona Maska"

Osim ličnih podataka, hakeri su uspeli da dođu i do koda koji je sakriven u pozadini, a koji omogućava startovanje režima autopilota bez ikakvih posebnih zahteva ili prepreka. U opštem slučaju, ovaj režim od vozača zahteva konstantnu pažnju prilikom vožnje, odnosno, da u slučaju nužde, on bude u pripravnosti da preuzme kontrolu nad vozilom.

Hakovanjem sistema i aktivacijom "režima Ilona Maska", vozilo samo kruzira ulicama, ali od vozača ne zahteva da bude u pripravnosti i drži ruke na volanu. Ne samo da ovakva vožnja protivreči zvaničnim preporukama Tesle, već je i potencijalno opasna i može izazvati saobraćajne nezgode.

U tehnološkim krugovima su se nakon ovog otkrića mladih nemačkih naučnika pojavile pretpostavke da je ovaj poseban režim rezervisan za generalnog direktora kompanije Tesla, Ilona Maska, kao i za klijente sa posebnim statusom. Dakle, samo za odabrane. Zvanična potvrda, a ni demanti, o postojanju "režima Ilona Maska" od čelnika kompanije još uvek nije stigla, a da li će uopšte i stići, ostaje da vidimo. Bilo kako bilo, režim postoji.

image
VV inauguration
banner